Alcoholtest in 2 seconden

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Alcoholtest in 2 seconden (grote weergave)
Politiezone Het Houtsche voert al een zestal jaar de pré-test alcoholcontrole uit. Wij vroegen politieagent Jan Bruynooghe wat meer informatie over die test.

Wat is een pré-test bij een alcoholcontrole?
“Een pré-test alcoholcontrole is een test waarbij het toestel meet of er alcohol in de omgevingslucht in de wagen aanwezig is. Die test wordt uitgevoerd met de Intoximeter. Het toestel wordt naar de bestuurder gehouden die in de richting van het toestel blaast op een afstand van ongeveer 10 cm. Daarbij wordt de adem én de omgevingslucht voor de persoon gemeten. Bij de minste indicatie, zelfs beneden de strafbare grens, slaat het toestel op alarm en wordt er overgegaan tot een officiële ademtest. Weet dat je voor deze officiële ademtest een kwartier uitstel mag vragen, dit moetje wel zelf vooraf vragen.”

Zijn er voordelen aan die test?
“Het voordeel aan die pré-test is dat wij het kunnen uitvoeren in een veel kortere tijdspanne, het duurt 2 seconden. Zo kunnen we in weinig tijd veel bestuurders controleren. Bij een gewone ademtest duurt dit veel langer. Het is ook goedkoper dan het afnemen van een officiële ademtest.”

Zijn er ook nadelen aan verbonden?
“Gezien het toestel alcohol detecteert in de omgevingslucht kan er een vals positief resultaat zijn. Iemand in jouw auto kan immers te veel gedronken hebben. Geen schrik hiervoor, dit positieve resultaat is slechts een indicatie. Na een positief resultaat moet steeds een officiële ademtest afgelegd worden die bepaalt of je onder invloed aan het sturen bent.”

Meer info: Politiezone Het Houtsche, tel 050 820 800, politie@hethoutsche.be, website Het Houtsche

op 03 juli 2019
Nieuwsoverzicht
LCP