Asbest veilig naar het recyclagepark brengen

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Asbestzakken groot en klein (grote weergave)
Asbest is een schadelijke stof. Als je gebroken asbestmateriaal naar het recyclagepark brengt, moet je het goed inpakken. Zo zorg je ervoor dat er geen vezels meer kunnen vrijkomen. We zetten een aantal belangrijke tips over omgaan met asbest op een rijtje.

Asbest is een schadelijke stof. De vezels waaruit asbest bestaat, adem je beter niet in. Na verloop van tijd kunnen deze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. De overheid stimuleert inwoners om zoveel mogelijk asbest te verwijderen, op een correcte en veilige manier. Door het asbestmateriaal goed in te pakken, zorg je ervoor dat er geen vezels meer kunnen vrijkomen.

Ook gemeente Oostkamp vindt het belangrijk dat de risico’s van asbest zoveel mogelijk beperkt worden voor de inwoners en medewerkers. Daarom heeft ze 2 maatregelen genomen:

  1. Sinds 1 april dit jaar is de prijs om asbestcement af te leveren op het recyclagepark gezakt van 0,15 euro/kg naar 0,05 euro/kg
  2. De gemeente biedt tegen gereduceerde prijzen asbestzakken aan. Die koop je in het recyclagepark (Oostkamp en Ruddervoorde) of in het Onthaal in OostCampus:
    • Kleine zakken - 1.20m x 0,80 m (voor kleine stukken asbestcement): € 0,50/stuk
    • Grote zakken - 2,00m x 0.90m x 0,20m (waar tot 3 gebroken golfplaten in kunnen): €3 euro/stuk

! Opgelet: betalen van de zakken in het recyclagepark gebeurt enkel met cashgeld.

Heb je thuis asbestplaten of -cement en weet je niet goed hoe ze te verwijderen? Neem een kijkje op de website van Ovam voor meer verduidelijking.

Specifieke informatie rond asbest en het veilig verwijderen vind je ook op deze website: 

http://alertvoorasbest.be/

Heb je beslist om de asbestplaten of -cement naar het recyclagepark te brengen, hou dan rekening met het volgende:

  1. Beschik je over grote stukken asbestcement, zoals golfplaten of buizen die ongeschonden zijn? Deze mag je onverpakt naar het recyclagepark brengen. We raden aan om met 2 personen te komen. Doe zeker handschoenen aan (en eventueel een mondmasker). Aan de container van de platen staat er een toestel om te benevelen.
  2. Als de golfplaten of buizen verweerd of gebroken zijn, of bij kleine stukken zoals asbestleien, dan moet je ze verpakken in stevige plastic zakken. Dit om bij transport en  het in de container leggen vezelverspreiding tegen te gaan. Koop asbestzakken aan in OostCampus of op het recyclagepark. Je kan ook zelf verpakking voorzien, maar let erop dat deze stevig is en vollédig afgesloten. Geen enkele asbestvezel mag ontsnappen.
  3. Steek thuis de asbestcement en/of gebroken asbestplaten in de zak(ken). Hou rekening met het gewicht want je moet deze zelf in de container zetten (gebeurt niet door de parkwachters).
  4. Kom naar het recyclagepark in Oostkamp en leg de zakken in de voorziene container. Gebroken asbestplaten of kleine stukken asbestcement die niet in zakken zitten, worden niet aanvaard.

Grote hoeveelheid? Je mag maximaal 3 m³ asbestcement of -platen per bezoek inleveren. Heb je veel asbest? Bel even naar het recyclagepark om te horen of er voldoende beschikbare opslagcapaciteit is. Of neem contact op met een geregistreerde asbestinzamelaar die dit bij je thuis komt ophalen via de website van Ovam.

Meer info: Recyclagepark, 050 819 857, containerpark.siemenslaan@oostkamp.be

op 03 september 2019
Nieuwsoverzicht
LCP