De nieuwe blauwe PMD zak nog niet in Oostkamp

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

PMD regeling (grote weergave)
Je hebt er ongetwijfeld al iets over gehoord, binnenkort mogen er meer plastic verpakkingen in de blauwe PMD-zak. Maar zover is het voorlopig nog niet in Oostkamp. De invoering van de nieuwe blauwe zak gebeurt immers stapsgewijs. Minstens tot 2019 blijven de huidige sorteerregels gelden.

De uitbreiding van de PMD-sorteerregels wordt door Fost Plus – de organisatie verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval – stap voor stap ingevoerd over het hele land. Op die manier krijgen alle schakels in de afvalketen voldoende tijd om zich hierop voor te bereiden. Bij het verwerken van je PMD-zak zijn immers heel wat verschillende partijen betrokken: gemeente Oostkamp en IVBO als afvalintercommunale, maar ook het sorteercentrum en de recyclagebedrijven die deze materialen omzetten in nieuwe grondstoffen.

IVBO, dat instaat voor de afvalinzameling in Oostkamp, Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, De Haan, Jabbeke, Zedelgem en Zuienkerke, maakt deel uit van de groep intercommunales die ten vroegste in 2020 de overstap maken. De intrede van de nieuwe blauwe zak verloopt dus niet per provincie of gemeente, maar per werkingsgebied. Hierdoor kan het best zijn dat een buurgemeente wél al dit jaar van start gaat met de nieuwe blauwe zak. Sinds 1 juni 2019 is dat bijvoorbeeld zo voor de gemeenten aangesloten bij IVOO (o.a. Bredene, Ichtegem en Oudenburg), MIROM (o.a. Lichtervelde, Torhout en Wingene) en IVM (o.a. Aalter, Knesselare en Maldegem).

Voor jou als inwoner van de IVBO-regio verandert er in 2019 echter nog niets aan de sorteerregels. Hierdoor mogen in de blauwe zak nog steeds ENKEL plastic flessen en flacons naast de metalen verpakkingen en drankkartons.

Plastic verpakkingsfolie kan je wel GRATIS naar het recyclagepark brengen. Bewust afval scheiden kan dus zeker al, maar momenteel nog niet via de nieuwe PMD-zakken.

Heb je nog vragen? Raadpleeg dan de achterzijde van je afvalkalender of surf naar www.betersorteren.be om te weten te komen waar jouw verpakking thuishoort.

op 05 juni 2019
Nieuwsoverzicht
LCP