Wespen of bijen? Wanneer bel je de brandweer?

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

4_bij_wesp (grote weergave)
Het midden van de zomer is traditioneel het moment waarop we meer wespen tegenkomen. We geven graag wat info mee voor wie een nest opmerkt dat hinderlijk is of op een plaats zit waar het verstoord kan worden.

Wespen

Wespen hebben een slechte reputatie. Ze worden sterk aangetrokken door zoete dranken en kunnen zo flink de pret bederven als je buiten zit. Bij verstoring van hun nest kunnen wespen agressief worden, wat gevaarlijk is voor mensen met een allergie voor wespensteken.

Wie een wespennest ontdekt op een plaats waar het kans loopt verstoord te worden, kan voor de vernietiging van zo’n nest een beroep doen op de brandweer.

Heb je een wespennest achteraan in je tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is het niet nodig de wespen te laten verdelgen gezien de kans op verstoring erg klein is. Trouwens, wespen zijn veel nuttiger dan sommigen denken

Bijen en hommels

Soms gebeurt het dat een zwerm (honing)bijen in een tuin terechtkomt: zo’n zwerm zal niet vernietigd worden, maar wordt opgehaald door een imker.
Nesten van hommels, zandbijen en graafwespen, worden niet vernietigd door de brandweer. Het zijn zeer nuttige bestuivers.

Hoornaars

Hoornaars zien eruit als super-wespen. Ze kunnen steken, maar zijn niet agressiever dan gewone wespen. Hun steek is ook niet giftiger. 

  • De Europese hoornaar heeft zijn plaats in onze ecologische kringloop.
  • De Aziatische hoornaar echter is een exoot die recent hier zijn intrede deed. Hij valt honingbijen aan en kan volledige bijenkasten uitmoorden. Er moet zeker geprobeerd worden die nesten op te ruimen. 

Melding wespennest

Hulp inroepen van de brandweer voor het verwijderen van een wespennest kan via een formulier op het e-loket van www.zone1.be

Wie niet de mogelijkheid heeft om de aanvraag via het e-loket door te geven, kan bellen met de brandweer op het nummer 050 681 720. 

De prijzen voor het verdelgen van een wespennest vind je op de website van Hulpverleningszone 1. Een eerste interventie is betalend, een tweede of daaropvolgende interventie voor hetzelfde nest is gratis.

Melding Aziatische hoornaar

Heb je Aziatische hoornaars gespot (zie afbeelding), meld die dan via www.vespawatch.be. Zij zorgen ervoor dat de lokale brandweer gecontacteerd wordt voor de verdelging van het nest.

Twijfel je of je een Aziatische hoornaar gezien hebt? Contacteer dan dienst Milieu.

op 25 juli 2022
Nieuwsoverzicht
LCP