Wespen of bijen? Wanneer bel je de brandweer?

Wespennest (grote weergave)
We zetten even op een rijtje waarvoor je de hulp van de brandweer kan inroepen.

Wespen:

Wespen hebben een slechte reputatie. Ze worden sterk aangetrokken door zoete dranken en kunnen zo flink de pret bederven op je openluchtfeestje. Bij verstoring van hun nest kunnen wespen agressief worden, wat gevaarlijk is voor mensen met een allergie voor wespensteken.

Wie een wespennest ontdekt op een plaats waar het kans loopt verstoord te worden, kan voor de vernietiging van zo’n nest een beroep doen op de brandweer.  Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt?  Help ons dan om onnodig gif in het milieu te verspreiden door de wespennesten die niet hinderlijk zijn niet te laten verdelgen.

Bijen en hommels:

Soms gebeurt het  dat een zwerm (honing)bijen in een tuin terechtkomt: zo’n zwerm zal niet vernietigd worden, maar wordt opgehaald door een imker.
Nesten van hommels, zandbijen en graafwespen, worden niet vernietigd door de brandweer. Dit zijn allemaal zeer nuttige bestuivers.

Hoornaars:

Hoornaars zien eruit als super-wespen. Beide hoornaars kunnen steken, maar zijn niet agressiever dan gewone wespen en hun steek is ook niet giftiger. Het grote probleem van Aziatische hoornaars is dat ze h

  • De Europese hoornaar, heeft zijn plaats in onze ecologische kringloop.
  • De Aziatische hoornaar echter, een exoot die recent hier zijn intrede deed, valt honingbijen aan en kan volledige bijenkasten uitmoorden. Er moet zeker geprobeerd worden om die nesten wel op te ruimen.

Melding wespennest

Hulp inroepen van de brandweer voor het verwijderen van een wespennest kan via een formulier op het e-loket van www.zone1.be

Wie niet de mogelijkheid heeft om de aanvraag via het e-loket door te geven, kan nog altijd telefonisch contact opnemen met de brandweer op tel 050 681 965. Opgelet: in De Merel juni staat er een verkeerd telefoonnummer, 050 681 965 is het correcte nummer. 

Kostprijs

Het verdelgen van wespennesten, processierupsen kost 48,40 euro (deelname in de kosten - ook te betalen indien het blijkt om bijen of hommels te gaan). Een tweede of daaropvolgende interventie voor hetzelfde nest is gratis.

Melding Aziatische hoornaar

Heb je Aziatische hoornaars gespot (zie afbeelding), meld die dan via www.vespawatch.be. Zij zorgen ervoor dat de lokale brandweer gecontacteerd wordt voor de verdelging van het nest.

Twijfel je of je een Aziatische hoornaar gezien hebt? Contacteer dan dienst Milieu.

op 18 mei 2020
Nieuwsoverzicht
LCP