Help zorgen voor de grijze zandbij!

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Grijze zandbij Hertsberge (grote weergave)
In Hertsberge is een uitzonderlijke kolonie grijze zandbijen actief. Deze bijen zijn ongevaarlijk maar heel waardevol voor de natuur! Daarom nemen we extra voorzorgen.

In Hertsberge werd de grijze zandbij gesignaleerd. Deze bijensoort heeft geen angel en is dus niet gevaarlijk voor ons. De aanwezigheid van deze bijensoort is wel erg uitzonderlijk!

We hebben daarom enkele bordjes geplaatst bij het speelplein en op de begraafplaats om aan te geven waar de zandbij momenteel actief is. Aangezien het om een waardevolle kolonie gaat, vragen wij om tijdelijk het gras niet te betreden. 

Door hun manier van voedsel zoeken in bloesems van bomen en struiken staan ze in voor de nodige bestuiving/bevruchting van deze bloemen en maken zo dus vruchtvorming mogelijk. Is zeer belangrijk voor bv. fruitteelt.

Er zijn momenteel twee kolonies actief: één grote (meer dan 500 werksters) in het zand van het speelplein en de rand-gazonstroken. En een tweede kolonie (meer dan 100 werksters) op de begraafplaats.

Dit is wellicht één van de grootste concentraties in de provincie West-Vlaanderen. Op andere plaatsen zitten de kolonies in een voormalig militair domein, een natuurreservaat, een industrieterrein en een spoorwegtalud. Wij zijn dus uniek met een grote kolonie midden in een dorpskern.

Alvast bedankt om deze belangrijke bijtjes te helpen beschermen!

 

op 28 maart 2019
Nieuwsoverzicht
LCP