Help zorgen voor de grijze zandbij!

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Grijze zandbij Hertsberge (grote weergave)
In Hertsberge is een uitzonderlijke kolonie grijze zandbijen actief. Deze bijen zijn ongevaarlijk maar heel waardevol voor de natuur! Daarom nemen we extra voorzorgen en vragen we om de gazons niet te betreden.
Op enkele plaatsen in Oostkamp worden er kolonies van de grijze zandbij aangetroffen. De kolonie in Hertsberge, verspreid over het Kerkplein en de begraafplaats is van een uitzonderlijke omvang. Ook de locatie, een dorpskern, wijkt af van de normale plaatsen waar deze wilde bijtjes doorgaans hun kolonie aanleggen.
 
De grijze zandbij is ongevaarlijk (ze heeft geen angel) maar wel heel waardevol voor de natuur! Bij het zoeken naar voedsel in bloemen en bloesems van bv. fruitbomen staat ze ook in voor de bestuiving. Zonder bestuiving komt er geen fruit aan de bomen.  Deze bijtjes zijn dus onmisbaar.
 
In Hertsberge is de kolonie op het Kerkplein te situeren in het zand van het speelterrein en de gazons. Hoe kun jij deze bijtjes helpen? Door de gazons een tijdje niet te betreden. In het voorjaar is voedsel erg schaars voor de bijen, vandaar de opvallende activiteit met heel wat over en weer-gevlieg. Met het naderen van de zomer en een groter nectaraanbod kalmeren de bijen tot een nauwelijks op te merken aanwezigheid.
op 09 april 2021
Nieuwsoverzicht
LCP