Kasteel Gruuthuyse in de kijker tijdens happening op zondag 5 mei

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Boek kasteel Gruuthyse (grote weergave)
Heemkundige kring Oostkamp zet op zondag 5 mei het kasteeldomein Gruuthuyse in de kijker. Ze organiseren een happening met geleide wandelingen en voorstelling van de unieke publicatie 'Gruuthuyse, Kasteel d'Ursel in Oostkamp'.

Oostkamp is een kasteelrijke gemeente. De kastelen spreken tot de verbeelding van de passanten. Ze zijn benieuwd naar wat zich achter de kasteelmuren afspeelt en hoe deze domeinen tot stand gekomen zijn. De Heemkundige Kring Oostkamp speelt hierop in door regelmatig een kasteel in de kijker te zetten. Dit jaar is dat het kasteeldomein Gruuthuyse dat al 400 jaar in het bezit is van de familie d’Ursel.

Happening op zondag 5 mei

Op zondag 5 mei wordt een unieke publicatie over dit eeuwenoude domein voorgesteld. Tussen 11 en 16 uur zijn er doorlopend geleide wandelingen doorheen het kasteelpark. Het kasteel zelf is niet toegankelijk. Deelname is gratis.

De toegang tot het domein is uitzonderlijk via de Hogedreef in de Gruuthuselaan. Er is weinig parking in de buurt, kom dus met de fiets of te voet. Voor wie toch met de wagen komt, is er parking binnen wandelafstand op en rond De Valkaart.

Een unieke publicatie 'Gruuthuyse, Kasteel d'Ursel in Oostkamp'

Kasteel Gruuthuyse, waarschijnlijk de oudste kasteelsite in Oostkamp, vraagt reeds geruime tijd om een diepgaandere studie. Dit onderzoek start echter met een serieuze handicap. In 1981 vernielt een grote brand het volledig dak en een deel van het interieur van dit prestigieuze kasteel in neorenaissancestijl. Daarbij gaat ook heel wat historisch materiaal verloren. Toch slagen de auteurs erin om heel wat nieuwe informatie samen te brengen.

Het boek brengt de uitgebreide geschiedenis van de adellijke residentie aan de Rivierbeek en van de vroege bewoning in het beekdal tot de actuele toestand van het beschermde domein. Er is aandacht voor het oude leengoed Ten Torre, de heerlijk-heid Oostkamp, de opeenvolgende eigenaars waaronder de Brugse Heren van Gruuthuse, de uitbouw van het landgoed, het 19de eeuwse kasteel met een uitzonderlijk park, de band met het Oostkampse dorpsleven en de uiteindelijke versnippering van het landgoed.

Auteurs Sofie Baert, Jan Demulder, Karel Dendooven, Koen Himpe, Patrick Keirsebilck en Sebastian Vande Ginste werkten mee. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met onuitgegeven foto-materiaal uit het familiealbum, historisch archiefmateriaal en actuele foto’s.

Praktisch

Het boek (21x27 cm, hardcover, full colour, 272p.) verschijnt op 5 mei 2019 en kost € 29,95 (+ desgewenst € 7 verzendkosten). Bestellen kan door het gepaste bedrag te storten op rekening BE39 7380 0147 4119 van HKO met vermelding ‘Gruuthuyse’ en eventueel je e-mailadres. Stort je nog voor 20 maart 2019? Dan geldt de voor-intekenprijs van € 25 i.p.v. € 29,95. Het boek kan op zondag 5 mei tijdens een happening op het kasteeldomein of nadien bij HKO afgehaald worden.

op 15 maart 2019
Nieuwsoverzicht
LCP