Heemkundige Kring Oostkamp zet kasteel Gruuthuyse in de kijker

Boek kasteel Gruuthyse (grote weergave)
Na een uitgave over het Blauw Kasteel (2009), kas-teel De Cellen (2013) en kasteel De Herten (2017) plaatst de Heemkundige Kring Oostkamp opnieuw een Oostkamps kasteel in de schijnwerper.

Kasteel Gruuthuyse, waarschijnlijk de oudste kasteelsite in Oostkamp, vraagt reeds geruime tijd om een diepgaandere studie. Dit onderzoek start echter met een serieuze handicap. In 1981 vernielt een grote brand het volledig dak en een deel van het interieur van dit prestigieuze kasteel in neorenaissancestijl. Daarbij gaat ook heel wat historisch materiaal verloren. Toch slagen de auteurs erin om heel wat nieuwe informatie samen te brengen.

Het boek brengt de uitgebreide geschiedenis van de adellijke residentie aan de Rivierbeek en van de vroege bewoning in het beekdal tot de actuele toestand van het beschermde domein. Er is aandacht voor het oude leengoed Ten Torre, de heerlijk-heid Oostkamp, de opeenvolgende eigenaars waaronder de Brugse Heren van Gruuthuse, de uitbouw van het landgoed, het 19de eeuwse kasteel met een uitzonderlijk park, de band met het Oostkampse dorpsleven en de uiteindelijke versnippering van het landgoed.

Auteurs Sofie Baert, Jan Demulder, Karel Dendooven, Koen Himpe, Patrick Keirsebilck en Sebastian Vande Ginste werkten mee. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met onuitgegeven foto-materiaal uit het familiealbum, historisch archiefmateriaal en actuele foto’s.

Praktisch
Het boek (21x27 cm, hardcover, full colour, 272p.) verschijnt op 5 mei 2019 en kost € 29,95 (+ desgewenst € 7 verzendkosten). Bestellen kan door het gepaste bedrag te storten op rekening BE39 7380 0147 4119 van HKO met vermelding ‘Gruuthuyse’ en eventueel je e-mailadres. Stort je nog voor 20 maart 2019? Dan geldt de voor-intekenprijs van € 25 i.p.v. € 29,95. Het boek kan op zondag 5 mei tijdens een happening op het kasteeldomein of nadien bij HKO afgehaald worden.

op 15 maart 2019
Nieuwsoverzicht
LCP