Een zeer indrukwekkend natuurfenomeen is gestart!

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Paddentrek (grote weergave)
Sinds enkele weken is de jaarlijkse grote paddentrek aan de gang, een zeer indrukwekkend natuurfenomeen uit de Lage Landen. Regenachtige avonden/nachten zijn het meest “in trek”. Heb dus aandacht als je de verkeersborden ziet staan. Je redt er levens mee!

In Oostkamp gebeurt de trek op zéér veel plaatsen. Om de amfibieën te helpen, heeft de gemeente jaren geleden in de Terluchtestraat een paddentunnel gebouwd, met groot succes. In de omgeving van de Boudewijnlaan is er een enthousiaste Pad&Puit-ploeg.

Laat je meeslepen door de getuigenis van Hilde Van Laere:

“Tienduizenden padden, kikkers en salamanders ontwaken uit hun winterslaap en trekken naar hun voortplantingspoel, maar om daar te geraken moeten ze dikwijls een weg oversteken. Onze enthousiaste Pad&Puit-ploeg helpt deze beschermde amfibieën graag een handje zodat ze veilig de overkant van de Wilgenbroekstraat, Boudewijnlaan, Fabiolalaan en aanpalende straten bereiken."

"Elke avond houden wij een raapactie, wat betekent dat de amfibieën handmatig worden overgezet. AUTOBESTUURDERS OPGELET! VANAF SCHEMERDONKER MAX. 30 waar je deze borden ziet staan! STAPVOETS TOT MAX 30 KM/U = LEVENS REDDEN. Bij lagere snelheden kunnen padden, kikkers en salamanders beter opgemerkt én ontweken worden. Bij hogere snelheden is er het aanzuigeffect. Door de luchtverplaatsing van het voorbijrazende verkeer worden de amfibieën tegen de onderkant van de auto aangezogen en belanden vervolgens verwond of groggy op de weg, waarna ze alsnog plat gereden worden. Elk jaar vallen er ontelbare verkeersslachtoffers."

"Na een paar piekavonden is er de laatste avonden weinig trek, wat een vertekend beeld kan geven. Toch is het belangrijk dat op elke avond de maximumsnelheid gerespecteerd wordt, want zelfs in dit gure weer vatten amfibieën de trektocht aan en gaat de Pad&Puit ploeg elke avond door weer en wind gedreven op pad. Zodra de weersomstandigheden weer gunstig worden, worden nog een aantal piekavonden verwacht. Hartverwarmend hoe tal van buurtbewoners positief reageren, de actie toejuichen en voorzichtig hun weg vervolgen. Top hoe tal van bestuurders al even claxonneren als ze beestjes op de baan zien, waarop de gele hesjeshelden meteen komen aanstormen om de dieren veilig over te zetten."

"Heerlijk vind ik het, hoe mensen die hier in de buurt wonen, mekaar leren kennen en er warme banden worden gesmeed. Want op avonden van weinig trek, is er wat meer tijd om persoonlijk met mekaar kennis te maken. Heerlijk hoe dieren mensen met mekaar verbinden! #dierbaar8020

Wil je bij het Pad&Puit-ploegje aansluiten, stuur een e-mail naar van.laere.hilde@pandora.be

📷 credits:Cathy Coene en Hilde Van Laere

op 13 maart 2019
Nieuwsoverzicht
LCP