Laat het zoemen met bloemen

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Houtland zoemt (grote weergave)
Tover jij je tuin om tot een bloemenpracht waar bijen graag vertoeven? Provincie West-Vlaanderen en Regionaal Landschap Houtland zetten je goed op weg.

Wist je dat de bijenpopulatie in Vlaanderen en de rest van de wereld onrustwekkend afneemt? Nochtans is naar schatting ruim één derde van ‘s werelds landbouwgewassen afhankelijk van insecten voor zijn bestuiving en vruchtzetting.

Wat doet de gemeente?
Bij het vernieuwen van de wijken zorgen we voor de aanplanting van bijenvriendelijke planten, bloembollen en bloemenweides.

Wat kan jij doen?
Tover jij je tuin om tot een bloemenpracht waar bijen graag vertoeven. Ook een klein balkon of voortuintje kan perfect bijenvriendelijk ingericht worden. Geen idee welke bloemen of planten bijenvriendelijk zijn? Provincie West-Vlaanderen en Regionaal Landschap Houtland zetten je goed op weg.

1. Gratis bloemenzaad

Om de bijen en hommels in nood te helpen organiseert provincie West-Vlaanderen ook dit jaar de campagne Laat het zoemen met bloemen. Je kan gratis bloemenzaad (zowel één- als meerjarige planten) bestellen om je tuin om te toveren tot een bloemenakker waar bijen graag vertoeven. 

Update
Helaas, het provinciebestuur zit door de voorraad van 10.000 zakjes bloemenzaad heen. Nog op zoek naar bloemenzaad? Hier vind je nog zakjes, tot einde voorraad:

  • Op de 7de West-Vlaamse Plantendag (zie hieronder)
  • In de provinciale bezoekerscentra  

2. Houtland zoemt

Naar jaarlijkse gewoonte lanceert Regionaal Landschap Houtland in het voorjaar de samenaankoop bijenvriendelijke planten “Houtland zoemt!”. Dit jaar worden de planten opgekweekt op Vrije School Haverlo in Brugge. Er zijn in mei afhaalmomenten voorzien in Brugge, Beernem en Damme, maar uiteraard staat het aanbod open voor alle liefhebbers van een zoemende tuin/terras. 

1 pakket van 14 bijenvriendelijke vaste planten kost 20 euro. Bestellen kan via de website van het Houtland. Bestellen kan vanaf nu tot 2 dagen voor het gewenste afhaalmoment.

3. 7de West-Vlaamse plantendag

Op zaterdag 30 maart vindt de zevende West-Vlaamse plantendag plaats. Deze pop-up organisatie gaat elk jaar door op een andere school in West-Vlaanderen, ditmaal in de Vrije School Haverlo, Weidestraat 156, 8310 Assebroek. Met als verbindende slogan ‘méér bloemen voor bijen!’ tonen meer dan 60 organisaties, plantenkwekers, overheden en natuurverenigingen hoe we met zijn allen in eigen tuin of daarbuiten kunnen werken aan een bij-vriendelijke leefomgeving. De plantendag is een gezinsdag met informatie, maar ook met animatie. Er worden terug bloemenzaden en bijenstruikjes verkocht (en soms zelfs uitgedeeld!).  

Meer info op de website van de plantendag

4. Excursies

Regionaal landschap Houtland organiseert i.s.m. Aculea 2 bijenexcursies in het Brugse ommeland.

Op 25 mei gaan ze op bezoek in Doeveren, en op 17 augustus trekken ze enkele Brugse heiderelicten in. 

Deelname is gratis, inschrijving gewenst. 

op 27 februari 2019
Nieuwsoverzicht
LCP