Nieuwjaarsboodschap burgemeester Jan de Keyser

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

burgemeester Jan de Keyser (grote weergave)
Mijmering op de vooravond van het nieuwe jaar

Ik herinner me nog levendig dat ik – kort na nieuwjaar 2018 - een kraambezoek bracht aan de pasgeboren Oostkampenaar Leon. Het brengt me bij de vraag hoe hij over een jaar of twintig op zijn geboortejaar zal terugkijken. Zal hij geconfronteerd worden met de toegenomen tegenstellingen, de groeiende terreurdreiging, de massale vluchtelingenstromen en de verdere opwarming van de aarde?

Wie de tv aanzet of de krant leest en straks de gebruikelijke jaaroverzichten kan inkijken, denkt al vlug dat Leon op een angstaanjagend geboortejaar zal moeten terugkijken. Maar was dat voor 2018 wel het geval? Hoe dan ook, het beeld zal vooral gekleurd worden door de situatie waarin de wereld zich dan zal bevinden. Zal de situatie in het Midden-Oosten inmiddels stabieler zijn? Gebruiken we nog altijd benzine, kolen en kernenergie? Zal de ‘ocean cleanup’ een succes zijn en zal niemand nog plastic weggooien? En is kanker nog steeds even gevreesd en dodelijk of intussen een te behandelen ‘normale’, chronische ziekte geworden? Wie het weet, mag het zeggen.

Misschien vertellen de digitale archieven Leon wel dat Vlaanderen in 2018 in bijna alle ranglijsten in de top stond als het gaat om geluk, de kwaliteit van de gezondheidszorg, het niveau van het onderwijs en de concurrentiekracht van Vlaamse ondernemingen. Misschien verbaast het hem wel als hij leest hoe angst en cynisme in zijn geboortejaar soms zo dominant aanwezig waren. Hoe bang de wereld de mensen soms leek te maken.

De jongvolwassen Leon kan er met zijn gezond verstand wellicht niet bij waarom de mensen indertijd niet trotser waren. Hij ziet hoe onze gemeente Oostkamp verkozen werd tot strafste gemeente in Vlaanderen, hoe werkgroepen Visie Oostkamp 2030 extra kracht bijzetten, hoe in Oostkamp politieke partijen de handen in elkaar slaan om Oostkamp verder uit te bouwen tot dé plek om te leven, te wonen, te werken en te ondernemen. Eveneens zal Leon de topprestatie van Koen Naert tijdens het EK marathon kunnen herbeleven, maar ook de opkomst van ‘t Kruimelcafé waar mensen met voedseloverschotten werken aan een sociaal culinair samenspel, en dat initiatieven tegen zwerfvuil werden opgestart, … en hoe land- en tuinbouwers voedsel produceren in onze mooie open ruimte, hoe Oostkampse ondernemingen zich verder ontwikkelen, hoe winkels en horecazaken onze dorpscentra levendig houden en daarin geholpen worden door een dynamisch gemeentebestuur, ….

Kortom, Leon ziet allemaal mensen – meestal op vrijwillige basis - die hun hand niet omdraaien om bij te dragen tot het verbeteren van hun eigen lokale wereld en leefgemeenschap. Leon beseft dat ze in Oostkamp hebben begrepen dat er dicht bij huis heel veel kan worden gedaan, en dat dit echt het verschil kan maken! Op het internet, dat hij mogelijk raadpleegt via een implantaat in zijn hand, komt hij een oude spreuk tegen: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ en hij besluit dat ze dit in Steenbrugge, Moerbrugge, Oostkamp, Nieuwenhove, Hertsberge, Waardamme, Ruddervoorde en Baliebrugge feilloos hebben toegepast. Hij kijkt met trots terug op zijn geboortestek van waaruit zijn leven gestalte kreeg.

Ik wens je in alle opzichten een voorspoedig nieuwjaar én laat ons samen groeien in 2019.

Jan de Keyser
je burgemeester

op 28 december 2018
Nieuwsoverzicht
LCP