Oostkamp valt in de prijzen met twee groenrealisaties van 2018

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Sint-Jozefswegel (grote weergave)
Al meer dan 30 jaar organiseert de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) een animatieproject voor de gemeentelijke groenvoorziening. Oostkamp deed voor het eerst mee en behaalde meteen twee ereplaatsen.

Gemeenten met lovenswaardige bloemeninitiatieven, nieuwe groenprojecten, water- of bijenvriendelijke realisaties kunnen meedoen aan de wedstrijd Groene Lente.  Dankzij de steun van VLAM, VMM en LNE krijgen de genomineerde gemeenten prijzen in natura. Op donderdag 13 september werden de winnaars van de beste groenrealisaties van 2018 bekend gemaakt.

Oostkamp werd in de categorie Groen bij gebouw 3de laureaat voor het project Binnentuin OostCampus.

In de categorie Plein werd Oostkamp 2de laureaat voor het project Sint-Jozefswegel.

De gemeente heeft voor deze twee mooie ereplaatsen bonnen t.w.v. 450 euro gekregen, voor de aankoop van groenbenodigdheden.

Bekijk de foto's 

Binnentuin OostCampus

In het kader van het project 'Tope vo mekoar', een project om de tevredenheid, efficiêntie en prestaties van de medewerkers van de gemeente te verbeteren, hebben 3 medewerkers van het team Beheer publieke ruimte in 2017 het initiatief genomen om een inrichtingsplan uit te werken voor de binnentuin van dienstencentrum OostCampus. De slechte grasgroei gaf een slordige aanblik en daarom was een heraanleg van deze tuin aangewezen.

Ze kozen voor het concept van prairietuin: tientallen plantensoorten met een wisselend uitzicht qua kleur en structuur gedurende het jaar. Zo'n tuin is onderhoudsarm, heeft kleur en een hoge visuele en ecologische waarden voor o.a. bijen. De heraanleg is begin 2018 in eigen regie uitgevoerd door dezelfde 3 medewerkers die het inrichtingsplan hebben opgemaakt. In totaal zijn 2000 vaste planten aangeplant, bestaande uit 24 soorten. Ook zijn 660 tulpenbollen en 2 druivelaars aangeplant en is een insectenhotel geplaatst. Door de heraanleg is de binnentuin een kleurrijk pronkstuk en eyecatcher geworden in OostCampus. Een plaats waar het gezellig vertoeven is!

Sint-Jozefswegel

Als onderdeel van de toekomstvisie Oostkamp 2030 wordt een groene verbinding uitgebouwd die het centrum verbindt met het open landschap ten westen van de dorpskern. In 2018 werd de laatste missing link in dit traject, de Sint-Jozefswegel, heraangelegd. Voorheen bestond de wegel uit een niet gebonden dolomietverharding en bijgevolg een laag gebruikscomfort.

De heraangelegde wegel is gebruiksvriendelijk gemaakt voor fietsers, voetgangers en rolstoelgebruikers. Vooraf werd overlegd met het nabijgelegen woonzorgcentrum Sint-Jozef en Spermalie zodat de wegels ook geschikt zijn voor hun bewoners. Om het groene aspect te benadrukken en in het kader van optimale waterinfiltratie ligt er enkel verharding waar dit noodzakelijk is. De natuurlijke beplanting langs de tegels zorgt voor meer groen en kleur in het centrum. Tevens zijn er veilige oversteken voorzien in de aanpalende straten. Halverwege de wegel staat een verlichtingspunt op zonne-energie. Vanaf de wegel is er ook een toegang tot het buurparkje dat leidt naar De Wieke, een oude molen die dienst doet als ontmoetingsplaats. Het buurtparkje is samen met de wegel aangelegd en is naast een rustplek ook een gezellige ontmoetingsplaats met banken, grasperkjes en bloeirijke planten.

op 21 december 2018
Nieuwsoverzicht
LCP