Herdenking einde van WOI en huldiging Vredesvrouw in Oostkamp

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

11 november vieringen (grote weergave)
Elk jaar herdenkt de gemeente het einde van de Eerste Wereldoorlog met een misviering in verschillende kerken. Achteraf is er een korte optocht naar een lokale herdenkingsplaats. Tijdens de plechtigheden zullen kinderen vredesbandjes om de pols dragen.

Op 11 november 1918, na 1.568 dagen van een wereldwijde strijd, sloten Duitsers, Fransen en Engelsen een Wapenstilstand af. Het betekende het einde van 'Den Grooten Oorlog'. Om 11 uur precies ging het staakt-het-vuren in. De strijdende partijen sloten de overeenkomst in een treinwagon, die nu nog steeds op dezelfde rails staat in het Franse plaatsje Compiègne. De oorlog had 8,5 miljoen mensenlevens gekost. Alleen al in West-Vlaanderen sneuvelden 400.000 jongen mensen in de loopgravenoorlog. Nu staat 11 november voor de herdenking van alle oorlogen in de wereld. De gemeente organiseert op zondag 10 en maandag 11 november  een aantal herdenkingen in de verschillende parochies.

Een overzicht van de vieringen:

Zondag 10 november

9.45 uur in de Sint-Pieterskerk in Oostkamp.  Aansluitend vindt een plechtigheid plaats aan het monument aan de kerk met ook huldiging van de Vredesvrouw en een optocht  naar de begraafplaats de Warande onder begeleiding van de Koninklijke Fanfare De Eendracht.

maandag 11 november

9 uur in de Sint-Godelievekerk in Ruddervoorde (Baliebrugge). De viering wordt verzorgd door de Vrije Basisschool Baliebrugge. Aansluitend is er een korte optocht naar het monument op het kerkhof (Vrijgeweidestraat) onder begeleiding van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia.

10.30 uur in de Sint-Blasiuskerk in Waardamme. Aansluitend vindt een optocht plaats naar het monument op de begraafplaats in de Beekstraat o.l.v. de Koninklijke Harmonie Deugd Baart Vreugd Waardamme.

11 uur hulde  aan het standbeeld voor de gesneuvelden in de Torhoutsestraat. Kinderen van de VBS De Kiem en de Heemkring Ruddervoorde eren de gesneuvelde soldaten.

op 31 oktober 2019
Nieuwsoverzicht
LCP