Oostkamp is één van de vier actiefste gemeenten van Vlaanderen

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

receptie voor deelnemers 10.000stappenclash (grote weergave)
De winnaars van de 3de 10.000-stappenclash zijn bekend. Halen, Poperinge, Oostkamp en Mechelen zijn de actiefste gemeenten van Vlaanderen.

Tussen 1 en 31 mei namen zo’n 49.000 inwoners uit 207 Vlaamse steden en gemeenten het al stappend tegen elkaar op. Doel van deze wedstrijd? Om het meeste stappen zetten en zo dus meer bewegen! 

De 10.000-stappenclash is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s met steun van de Vlaamse overheid. De campagne wil mensen aanzetten om voldoende te bewegen door dagelijks 10.000 stappen te zetten.

Oostkamp actieve gemeente

Om de strijd eerlijk te houden, werden de 207 steden en gemeenten onderverdeeld in vier categorieën, gebaseerd op het aantal inwoners. Oostkamp  stapte in categorie 3 (- 50.000 inwoners) tegen 55 andere gemeenten. Met een totaal van 64 miljoen stappen, wat overeenkomt met 46.063 km, kaapt Oostkamp de overwinning weg. Oostkamp houdt daarmee Maldegem en Zemst achter zich, respectievelijk op plaatsen 2 en 3.

In totaal hebben 49.227 Vlamingen stappen geregistreerd en 1,5 miljoen km afgelegd. Dat komt neer op iets meer dan 2 miljard stappen.

Mooie prijs

Gemeente Oostkamp ontvangt een mooie beker. We ontvangen ook stickers, zodat we ook op andere plaatsen onze overwinning kunnen showen. Maar niet alleen valt de gemeente in de prijzen. Enkele individuele stappers werden ook beloond.

  • De deelnemer met de meeste stappen nl. 943 156 stappen: David Noteboom
  • De oudste deelnemer: Julia Vandierendonck verblijft in Zorgsite Ter Luchte. Zij is 90 jaar.
  • Deelnemer met de meeste vordering: Jaak Van Hulle
  • De actiefste deelnemer + actiefste 65-plusser: Rachel Vanneste die ook een regionale prijs krijgt.
  • De trouwste deelnemer: Heidi De Lameillieure
  • Er was ook een loting van 4 willekeurige deelnemers die meer dan 15 dagen hun stappen hebben geregistreerd.

Online stappendagboek

Via www.10000stappen.be of via de 10.000-stappenapp konden de inwoners van de deelnemende steden en gemeenten een stappendagboek bijhouden. Het totaal aantal stappen die alle stappers samen verzamelden of het aantal afgelegde kilometers, zowel in de hele tool als per groep werden automatisch berekend. Met een stappenteller, activity tracker of goede smartphone-app was het makkelijk om stappen te tellen. 

Trotse peter Sven Ornelis

Niemand minder dan Sven Ornelis zette zijn schouders onder de campagne. Hij heeft de afgelopen jaren zelf het positieve effect van wandelen ervaren en wil anderen daar graag warm voor maken. Tijdens de clash legde Ornelis zelf 3.620 km af met 517.134 stappen.

Sven: “De voorbije maand heb ik in het kader van de 10.000-stappenclash nog meer dan anders geprobeerd om m’n volgers op sociale media te overtuigen om meer te wandelen. Het was echt bijzonder om te merken hoeveel mensen ook in de ban van deze clash zijn geraakt en mij lieten weten hoeveel stappen ze elke dag hebben gezet. Zelf blijf ik natuurlijk doorgaan met wandelen en ik hoop dat vele andere de microbe ook te pakken hebben en de komende maanden en jaren zullen blijven bewegen.”

Positief effect op gezondheid

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Het uitgangspunt van de 10.000-stappenclash is ‘bewegen is gezond’. Het is dan ook geweldig om vast te stellen dat niet minder dan 207 gemeenten in Vlaanderen hun inwoners hebben gemobiliseerd om die 10.000 stappen te zetten per dag. Zo maken we met z’n allen stukje bij beetje de doelstelling ‘de Vlaming leeft gezonder in 2025’ waar.”

Onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag zetten hetzelfde positieve effect op je gezondheid heeft als elke dag een half uur extra bewegen. Dat kan zelfs door dagdagelijkse activiteiten zoals tuinieren of het huishouden. Het unieke aan het 10.000-stappenproject is dat het er is voor iedereen, ook voor wie minder van sport houdt of voor wie te weinig tijd heeft.

op 12 juni 2018
Nieuwsoverzicht
LCP