Jeugdraad blikt tevreden terug op creatief werkjaar

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Jeugdraad 9 mei 2018 (grote weergave)
De voorzitter van de Jeugdraad, Arne Den Baes, overloopt op het einde van het werkjaar, net voor de jeugd volop in de examens duikt, het voorbije werkjaar. Hij blikt trots terug op realisaties zoals Globaal Kabaal.

De Jeugdraad is meer dan alleen een adviesraad van de gemeente voor jeugd. Het is de plek waar de Oostkampse jeugdbewegingen elkaar ontmoeten, én waar ook niet georganiseerde jeugd een stem heeft. De Jeugdraad is sterk geëvolueerd, van een verplichting om te kunnen rekenen op subsidies tot een volwaardige adviesraad, waar de leden vrijwillig naartoe komen. De voorzitter wordt bijgestaan door een dagelijks bestuur: Louis Lescouhier, Marieke Malengier, Hannah Van Eenoo, Tijl Vandamme, Sim Deeren en Niels Lammertyn. De jeugddienst ondersteunt als secretariaat en de schepen van jeugd, Els Roelof, is waarnemend aanwezig op de vergaderingen. Er worden 4 vergaderingen per jaar georganiseerd, waaronder één gaat over de toekenning van subsidies, die volgens vastgelegde reglementen worden toegekend.

Het jeugdleven is best goed geregeld in Oostkamp voor de jeugd: 2 jeugdhuizen, 9 jeugdbewegingen. Ze kunnen bijna allemaal gebruik maken van een lokaal van de gemeente, dat ook wordt onderhouden door de gemeente. Het kampvervoer wordt geregeld en betaald door de gemeente, en er zijn ruime subsidies voor de jeugdbewegingen, waar de Jeugdraad ieder jaar advies over uitbrengt.

Sinds enkele jaren heeft de Jeugdraad ook een jeugdig broertje/zusje, waar iedere school dan 2 leerlingen mag afvaardigen: de kindergemeenteraad.

Naast de activiteiten die de gemeentelijke jeugddienst organiseert voor alle jeugd (zoals bijv. kindercarnaval, buitenspeeldag, de speelpleinwerking in de zomervakantie ...) heeft de Jeugdraad dit jaar ingezet op 2 grote activiteiten.

Enerzijds was er een heldenloop in De Valkaart op 21 april, een avontuurlijk parcours waaraan alle jeugdbewegingen mochten aan deelnemen. Anderzijds is ze Globaal Kabaal, dit jaar de rode draad in de jeugdwerking. Doordat Oostkamp pilootgemeente was voor de SDG’s (duurzame  klimaatdoelstellingen) kreeg de Jeugdraad de kans, of beter, de uitdaging, om met ondersteuning van Ecolife en Jeugddienst Globelink acties op de zetten met de lokale jeugdbewegingen rond die thema’s. Hiervoor werd een uitgebreid voortraject werd opgezet:

  • Wat hebben we in onze gemeente?
  • Wat kunnen we doen rond duurzaamheid?
  • Hoe kunnen we hier middelen verzamelen voor het Zuiden?

Dit resulteerde in Globaal Kabaal, een fietstocht waar alle jeugdbewegingen konden aan deelnemen met hun leiding. Onderweg waren stops, met zowel spelletjes waarin die SDG’s op een interactieve manier besproken worden (sprokkelspel) met ook een stop op bioboerderij De Zaaier, waar uitleg geven werd, en korte keten principe gepromoot werd. Tot slot was er een afrondend spel ‘Wifi in Togo’ (variant op Wifi in Tahiti). Iedereen kon middelen verzamelen, en er werd gekozen het project van Oostkampse jongere Frauke Maene, in Togo te steunen.

De voorzitter van de Jeugdraad, Arne Den Baes, is dus zeer trots op het afgelopen jaar, en hoopt volgend jaar terug met een enthousiaste groep de Jeugdraad te kunnen vormen.

op 09 mei 2018
Nieuwsoverzicht
LCP