Ook Oostkamp kiest voor kraantjeswater

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Ondertekening charter kraantjeswater (grote weergave)
drinKraantjeswater – een project van De Watergroep en de afvalintercommunales Limburg.net en IDM – lanceert een kraantjeswatercharter voor gemeenten. Hiermee wil het project steden en gemeenten een duwtje in de rug geven om een gezonde en milieuvriendelijke leefomgeving te creëren.

19 West-Vlaamse steden en gemeenten ondertekenen dit charter op 7 mei in het bijzijn van Herman Verbruggen, peter van het project. Oostkamp ondertekende dit charter als extra bevestiging van haar reeds jarenlange keuze voor kraantjestater.

Door het charter te ondertekenen, maakt de gemeente het engagement voor kraantjeswater officieel en kunnen ze kijken waar de noden binnen de gemeente liggen en vervolgens doordachte stappen zetten om meer inwoners aan de kraan te krijgen.

Lisse Elsen, projectcoördinator drinKraantjeswater: ‘Samen met gemeenten willen we jong en oud overtuigen om te kiezen voor water van de kraan. Kraantjeswatergemeenten zullen zich inzetten om bewuster om te gaan met kostbaar water en nemen hun voorbeeldrol op door scholen, verenigingen en lokale bedrijven of organisaties mee te helpen overtuigen van de voordelen van het drinken van kraantjeswater.

Bouw aan een milieuvriendelijk en gezond drankbeleid
Met de ondertekening van het kraantjeswatercharter engageren de gemeenten zich o.a. om in de gemeentelijke gebouwen enkel kraantjeswater te schenken als niet-bruisend water, verpakkingsafval te voorkomen door het gebruik van een hervulbare drinkfles, drinkbeker (of alternatief) te stimuleren en het drinken van kraantjeswater zoveel mogelijk te promoten bij medewerkers, inwoners, scholen, lokale bedrijven en verenigingen.

Jan de Keyser: ‘In Oostkamp is dit niet nieuw. Al ruim 5 jaar wordt kraantjeswater gebruikt als niet-bruisend water voor het personeel en voor alle vergaderingen. Ook op de zittingen van Gemeente- en OCMW-raad wordt kraantjeswater geschonken. Op die manier geeft Oostkamp al jaren het goede voorbeeld. Met dit charter wil het bestuur dit engagement nog eens extra beklemtonen en wordt ook gekeken voor verdere promotie van kraantjeswater naar de bevolking toe. Dit engagement sluit ook aan bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), waar Oostkamp een van de pilootgemeenten in Vlaanderen is. Het stimuleren van het gebruik van kraantjeswater als drinkwater is ter ondersteuning van zowel SDG 12 (inzetten op voorkomen van afval) als SDG 3 (gezondheidsbeleid).                                         

Kraantjeswater, de ideale dorstlesser
Herman Verbruggen, peter van drinKraantjeswater: ‘Hier vinden we het heel evident dat er 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 gezond water uit de kraan komt. Maar in de rest van de wereld hebben zo’n 660 miljoen mensen geen toegang tot zuiver water. We beseffen niet wat voor luxe we in huis hebben. En kraantjeswater drinken, dat is afval verminderen. Er komt geen verpakking of vervuiling door transport aan te pas. Ik ben fiere peter van dit project en draag graag mijn steentje bij om jong én oud hiervan bewust te maken. Laat dat flessenwater staan en kies voor water van de kraan!’ 

Deze West-Vlaamse steden en gemeenten gaan voor water van de kraan
Anzegem, Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Ichtegem, Ieper, Kortemark, Kortrijk, Lendelede, Oostende, Oostkamp, Oostrozebeke, Oudenburg, Roeselare, Spiere-Helkijn, Staden, Wervik, Wevelgem en Wingene bevestigden deze week hun engagement en kiezen voor water van de kraan. In totaal ondertekenden 88 steden en gemeenten uit Vlaanderen het charter.


Voor bijkomende inlichtingen kan u terecht bij:

drinKraantjeswater
Lisse Elsen – projectcoördinator
tel. 02 238 95 21 – gsm 0492 40 44 09
mail lisse.elsen@dewatergroep.be
www.drinkraantjeswater.be
Volg en tag ons ook op Twitter @Kraantjeswater en Facebook @drinKraantjeswater

op 09 mei 2018
Nieuwsoverzicht
LCP