Nepvossen houden de duiven weg

Inagro stelt dit jaar mobiele nepvossen gratis ter beschikking voor geïnteresseerde Oostkampse landbouwers om hun teelten te beschermen

De vos is een belangrijke natuurlijke vijand van de houtduif. En de houtduif brengt heel wat schade aan bepaalde teelten. Waarom dan niet eens experimenteren met afbeeldingen van vossen om houtduiven weg te houden van schadegevoelige teelten? Die levensechte afbeeldingen van een vos op hardboardkarton werken als een soort vogelverschrikker. ‘Mobiel’ slaat op het feit dat ze gemakkelijk te (ver)plaatsen zijn. Twee vossen per ha zouden moeten volstaan om houtduiven weg te houden van de percelen. Het idee waaide over uit Nederland. 

De voorbije 2 jaren testte Inagro het gebruik van ‘mobiele nepvossen’ uit bij verschillende landbouwers in West-Vlaanderen, waaronder ook 2 Oostkampse landbouwers. En met succes: Allen reageerden ze – weliswaar voorzichtig – positief op deze innovatieve vogelverschrikker. Bij de meeste landbouwers (70 %) bleven de duiven effectief weg. Bij de overige 30% was de druk opvallend minder.

Inagro stelt dit jaar de mobiele nepvossen gratis ter beschikking voor geïnteresseerde Oostkampse landbouwers.  Landbouwers kunnen de mobiele nepvossen ophalen in OostCampus, bij het loket wonen & omgeving, Siemenslaan 1, Oostkamp.

Geef vooraf een seintje  op 050 819 860 of landbouw@oostkamp.be, zodanig dat wij de beschikbaarheid kunnen nagaan.

 

op 13 maart 2018
Nieuwsoverzicht
LCP