5 extra AED-toestellen in Oostkamp

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

AED-toestel (grote weergave)
en subsidies voor sportverenigingen die een AED-toestel willen plaatsen.

De Gemeenteraad besliste over de aankoop van 5 extra AED-toestellen (AED= Automatisch Externe Defibrilator) met bijhorende kast en onderhoudscontract. De kostprijs per toestel bedraagt 1.800,38 euro inclusief btw. De totale uitgave is 9.001,90 euro inclusief btw. De aankoop gebeurt via Farys. Daarnaast besliste de Gemeenteraad over een reglement waardoor Oostkampse sportverenigingen met subsidie van de gemeente een AED-toestel en kast kunnen aankopen.

Wat is een AED-toestel?

Een AED-toestel is een dus een defibrillator. Dit is een toestel dat een elektrische schok toedient aan het hart bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Een AED-toestel analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd te gebruiken. Een AED-toestel kan dus levens redden. Het toestel geeft gesproken instructies. Het leidt de helper door de reanimatie tot professionele hulpverleners het kunnen overnemen.

5 extra AED-toestellen in Oostkamp

In Oostkamp zijn er nu drie AED-toestellen: in de inkomhal van OostCampus, de inkomhal van De Valkaart en aan de voorkant van Ridefort. Op vraag van de Gemeenteraad werd onderzocht om op een aantal bijkomende plaatsen een AED-toestel te plaatsen. Er wordt voorgesteld om een AED-toestel te voorzien in elke deelgemeente. De AED-toestellen komen aan de buitenkant van de gebouwen, zodat de toestellen door iedereen toegankelijk zijn. Volgende locaties worden voorgesteld:

  • Bibliotheek, Wingenestraat 2, Hertsberge
  • Cultureel Centrum, Vrijgeweidestraat 1, Baliebrugge
  • Gemeentehuis, Gemeenteplein 1, Oostkamp
  • De Wara, Dorpsplein, Waardamme
  • Zuidleie, Valentijn Hennemanstraat 1, Moerbrugge

Subsidie voor sportverenigingen

De gemeente wil sportverenigingen ondersteunen door een subsidie te voorzien voor de aankoop van een eigen AED-toestel. De vereniging moet wel activiteiten organiseren op Oostkamps grondgebied.

Het reglement voorziet in 4 verschillende types subsidies:

  • subsidie voor de gezamenlijke aankoop van een AED-toestel en AED-buitenkast: 50% van de kostprijs met maximum van 1.250 euro exclusief btw,
  • subsidie voor de aankoop van een AED-toestel: 50% van de kostprijs met een maximum van 950 euro exclusief btw,
  • subsidie voor de aankoop van een AED-buitenkast: 50% van de kostprijs met een maximum van 300 euro exclusief btw,
  • subsidie voor de aankoop van een AED-binnenkast: 50% van de kostprijs met een maximum van 125 euro exclusief btw.

Het reglement voorziet een subsidie voor alle Oostkampse sportverenigingen die na 1 april 2017 een AED-toestel aankopen.

Voor sportverenigingen die een toestel aankochten sinds 1 januari 2015 kan er ook nog een subsidie worden toegekend. 

Het reglement werd ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad.

op 17 maart 2017
Nieuwsoverzicht
LCP