Oostkampse jeugdverenigingen in actie voor de Week van de Fair Trade

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Fair Trade langste tattoo (grote weergave)
De Week van de Fair Trade loopt van 6 tot 16 oktober. De Fair Trade trekkersgroep daagde enkele jeugdverenigingen uit om het thema online zichtbaar te maken met een ludieke uitdaging: de langste tattoo.

Jeugdverenigingen konden via wereldwinkel ’t Gezelletje plaktatoeages met de tekst “Eerlijk duurt het langst” ophalen. Tijdens de wekelijkse activiteit worden armen en benen beplakt waarna een zo lang mogelijke ketting gevormd wordt.

De actie wordt vastgelegd op foto en video en vervolgens op de sociale mediakanalen van de verenigingen gepost met de hashtag #weekvandefairtradeoostkamp. Eerlijk is eerlijk: de langste ketting kunnen maken is afhankelijk van de grootte van de vereniging. Daarom krijgen alle deelnemers (6 jeugdverenigingen en ’t Valkennest) die de actie online posten een prijs: een waardebon voor (h)eerlijke Fair Trade producten.

Inzetten op Fair trade is ook goed voor het klimaat

De aanpak van Fair Trade richt zich enerzijds op de ondersteuning van kleine boeren, zowel hier als in het Zuiden. Die moeten voldoen aan voorwaarden voor duurzame productiemethoden, bijvoorbeeld op het gebied van waterverbruik, biodiversiteit, energieverbruik en pesticiden.

Anderzijds richt Fair Trade zich ook op de ondersteuning van de Korte Keten. Lokaal produceren om lokaal te consumeren zorgt voor een lagere ecologische voetafdruk en is beter voor de lokale gemeenschap.

Ook jeugdverenigingen zetten in op Fair Trade

De jeugdverenigingen zetten zich vooral in voor het korte keten-aspect van Fair Trade. Ze kopen aardappelen bij de aardappelboer, gaan voor hun groenten naar de groenteboer, naar de lokale slager en bakker, etc. Die producenten sturen hun kinderen op hun beurt naar de jeugdvereniging of sponsoren de evenementen van jeugdverenigingen. Zo zie je maar hoe verbonden de lokale 8020-gemeenschap is.

Zin om mee te denken of helpen? Kom eens langs bij de Fair Trade werkgroep. Meer info via mondiaal@oostkamp.be. Wil je meer weten over Fair Trade in je gemeente? Neem dan zeker ook eens een kijkje op de pagina over Fair Trade in Oostkamp.

op 18 oktober 2021
Nieuwsoverzicht
LCP