Houtland zoemt! Samen aan de slag voor een bijenvriendelijk regio!

Houtland zoemt (grote weergave)
We willen graag actie ondernemen om de bijen in onze gemeente te helpen. En dat kan ook in jouw tuin. Zoals ieder jaar kan je opnieuw een bijenvriendelijk plantenpakket aankopen tijdens de actie 'Houtland Zoemt!'.

Wat en Waarom

Omdat veel bijen, vlinders en zweefvliegen het moeilijk hebben om in onze omgeving te overleven, organiseert Regionaal landschap Houtland voor het 5e jaar op rij de actie Houtland Zoemt! om de aandacht te vestigen op de nood aan meer nuttige bloemen voor onze bestuivers.

Een veelzijdig nectar- en stuifmeelaanbod is cruciaal voor bijen en vlinders. Van vroeg in de lente tot laat in de herfst vliegen deze vlijtige beestjes rond op zoek naar voedsel. Ze doen dit vaak in de directe omgeving van hun nestplaats. Wij kunnen ze een handje helpen door nestgelegenheid en voedsel te voorzien. Maak met andere woorden van je tuin een B&B voor bijen.

Zelf aan de slag in je eigen tuin

Jij kan dus zelf aan de slag, want alle tuinen samen vormen een aanzienlijk lint met veel kansen voor bijen en vlinders. Tover jouw tuin om tot een bloemenpracht en maak van het Houtland een bijenvriendelijk land. Ook een klein balkon of voortuintje kan perfect bijenvriendelijk ingericht worden. Je krijgt er veel bezoek voor in de plaats, de perfecte gelegenheid om van nabij kennis te maken met deze vlijtige vliegers. Daarom hebben we bij elke plant ook vermeld welke bezoekers je kan verwachten.

De planten worden door de leerlingen van Vrije school Haverlo biologisch opkweekt. Op die manier steunen we ook een pedagogisch project. Voor de afhaalpunten wordt verder ook samengewerkt met BES en de gemeenten Beernem, Jabbeke, Oostkamp, Ichtegem en Knokke-Heist.

Het pakket bevat volgende 14 planten:

Wilde marjolein (2x) - Rode zonnehoed (2x) - Hemelsleutel (1x) - Muskuskaasjeskruid (1x) - Stijf ijzerhard (1x) - Wilde margriet (1x) - Duizendblad (2x) - Kattenkruid (2x) - Kattenstaart (1x) - Salie (1x)

Praktisch

Een pakket van 14 vaste planten kost 22 euro.

Door het grote succes van de actie, zijn alle 500 pakketten voor dit seizoen uitverkocht

Dit jaar kunnen de pakketten afgehaald worden op volgende locaties en tijdstippen, waaronder Oostkamp.

  • Brugge Vrije School Haverlo, Weidestraat 156, Assebroek: Vrijdag 7 mei (13 -18 uur) & Zaterdag 8 mei (9 -12 uur & 13 -16 uur)
  • Beernem Biowinkel BES, Reigerlostraat 10, Beernem: Vrijdag 7 mei (14-19 uur) & Zaterdag 8 mei (9-13 uur)
  • Knokke-Heist Parking einde Noordhinder, Heist: Zaterdag 8 mei (10-15 uur)
  • Jabbeke Dienst Gemeentewerken, Vlamingveld 24, 8490 Jabbeke: Zaterdag 8 mei (9-12 uur)
  • Oostkamp Oostcampus Siemenslaan 1, Oostkamp: Zaterdag 15 mei (9-12 uur)
  • Ichtegem Kasseileggersplein, Bruggestraat 2, Eernegem: Zaterdag 8 mei (9-12 uur)
op 10 maart 2021
Nieuwsoverzicht
LCP