Reglement hondenlosloopzone bepaald in de aanloop naar de opening

In het kader van het lopende landinrichtingsproject in en rond de wijk Nieuwenhove, zorgt de Vlaamse Landmaatschappij samen met Gemeente Oostkamp voor een losloopzone voor honden van 6000 m². Op dit afgebakend terrein mogen honden vrij rondlopen. Om alles goed te laten verlopen, wordt het reglement voor deze zone opgesteld en goedgekeurd door de Gemeenteraad. De opening van de hondenlosloopzone is voorzien voor mei 2021.

Op de Legendalesite is de hoge grondwal van 450 m lang langs de autosnelweg E40 volledig afgewerkt en beplant. Er wordt verder gewerkt aan de aanleg van een hondenloopzone (6.000 m²) met bijhorende kleine parking en de inrichting van een zone voor volkstuintjes (4.000 m²). Tussen beide zones werd een nieuw bos aangeplant. Door het bos en op de grondwal worden ruim 500 m wandelpaden aangelegd. De nieuwe wandelpaden worden straks geïntegreerd in het wandelknooppuntennetwerk van het Landschapspark Bulskampveld.

Het reglement voor de hondenlosloopzone moet ervoor zorgen dat er goede afspraken zijn tussen de bezoekers van de zone, andere recreanten en de omwonenden.

Het reglement houdt volgende afspraken in:

 1. De zone zal enkel toegankelijk zijn tussen zonsopgang en zonsondergang.
 2. Elke hond is toegelaten tot de hondenlosloopzone behalve:
  • agressieve en /of bijtende honden
  • honden die loops zijn
  • gewonde honden
  • honden met een duidelijk waarneembare ziekte
  • honden die drager zijn van een besmettelijke ziekte (bv. Kennelhoest), vlooien of andere parasieten
 1. De begeleider is verantwoordelijk/aansprakelijk voor zijn of haar hond en voor de schade die zijn hond aanricht aan derden of andere honden. Begeleiders in de hondenlosloopzone moeten ouder zijn dan 14 jaar of in gezelschap zijn van een verantwoordelijke volwassene.
 2. Als begeleider ga je verantwoord om met je hond(en): het gebruik van speeltjes is toegestaan als niemand gewond kan raken hierdoor.
 3. De hond wordt pas in de weide zelf afgelijnd en voor het verlaten van de weide terug aangelijnd. Elke hond moet een halsband of gelijkaardig harnas dragen zodat hij op elk moment kan aangelijnd worden door zijn begeleider. 
 4. De klaphekkens aan het sas aan elke ingang moeten steeds gesloten worden wanneer men binnen of buiten gaat. De in- en uitgang moet steeds vrijgehouden worden voor andere bezoekers.
 5. De losloopzone is een speelweide en geen uitlaatplaats waar honden alleen komen om hun behoefte te doen. Alle uitwerpselen dienen door de begeleider onmiddellijk te worden opgeruimd. Op de parking is een vuilnisbak voorzien waar verpakte uitwerpselen kunnen in gedeponeerd worden. Iedere hondeneigenaar moet steeds voldoende hondenpoep-zakjes bij hebben.

Het reglement werd goedgekeurd door de Gemeenteraad in afwachting van de officiële opening in mei 2021.

op 26 februari 2021
Nieuwsoverzicht
LCP