Oostkamp neemt deel aan de ‘Yes we can!’-campagne en pleit zo voor statiegeld op blik in de strijd tegen zwerfvuil

Zwerfvuil voorkomen is een van de prioriteiten voor Oostkamp. Dankzij de hulp van heel wat vrijwillige zwerfvuilruimers wordt er actief gezorgd voor een Proper Oostkamp. Ook vanuit de gemeente wordt hierop ingezet. Vorig jaar lanceerden we de ‘opgepeukt staat netjes’ campagne waarbij peukenpockets uitgedeeld werden. Nu tonen we ook ons engagement voor de ‘Yes we can!’-campagne, waarbij gevraagd wordt om statiegeld op blikverpakkingen in te voeren. Blikjes zijn ook bij ons een vaak voorkomende vorm van zwerfvuil en door hierop statiegeld te innen, zal er automatisch een positief effect zijn op dit aandeel van zwerfvuil.

Op 24 november 2020 werd de campagne ‘Yes We Can! ‘gelanceerd. De statiegeldalliantie doet samen met de deelnemende partners een oproep voor een snelle invoering van statiegeld door het Yes We Can!-campagnebeeld zoveel mogelijk te verspreiden. 

Met het kleurrijke Yes We Can!-blikje geven we aan politici een ’duim omhoog’ voor een snelle invoering van statiegeld. De achtergrond van het beeld is uniek voor elke gemeente, bedrijf en organisatie die meedoet. Dit toont hoe divers de partijen zijn die zich achter de oproep voor statiegeld scharen. 

De actie is opgepikt in Nederlandse en Belgische media. De 240 deelnemende bedrijven, steden en gemeenten, provincies en organisaties werden opgedeeld in groepen. Er wordt bewust gekozen om de acties te spreiden zodat het thema regelmatig opnieuw in het nieuws komt. Oostkamp zal daarom vanaf 12 januari deel uitmaken van de tweede groep van 60 deelnemers die een eigen Yes We Can!-beeld gaat delen en zo de actie mee helpt ondersteunen.

Jan de Keyser, burgemeester: “De gemeente Oostkamp draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Na de ondertekening van de engagementsverklaring voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen werd Oostkamp ook pilootgemeente voor de opzet van projecten die op termijn moeten bijdragen aan de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. De invoering van statiegeld past volkomen in het bereiken van deze doelstellingen: verstandig materialengebruik, maximale recyclage, verminderen van schade bij dieren en milieu, beperken van kosten voor opruimen, toezicht en sensibiliseren.”

Wil je de affiche ook ophangen om zo de actie mee te steunen? Dan kan je die downloaden in bijlage of een mail sturen naar duurzaam@oostkamp.be om gedrukte exemplaren te vragen.

op 12 januari 2021
Nieuwsoverzicht
LCP