Nieuwjaarsboodschap burgemeester Jan de Keyser

burgemeester Jan de Keyser (grote weergave)
Door om te kijken naar elkaar kan je het verschil maken.

Dit voorjaar werd onze toekomst van de ene op de andere dag op zijn kop gezet. Maar door het corona-virus
kwam ook naar boven wat uiteindelijk het belangrijkste is. Toen alles om ons heen stil viel, was het de zorg voor elkaar die overbleef.

Iedereen maakt een verschil

We kunnen het niet ontkennen. De corona-crisis doet onze samenleving kraken in al haar voegen. Het is sinds de Tweede Wereldoorlog geleden dat onze leefwereld in zo een korte tijd, zo ingrijpend veranderde. Er is de gezondheidscrisis waarbij veel doden vielen én waar de gezondheidsmedewerkers zwaar werden uitgedaagd om de toevloed van de zorgvraag meester te kunnen. Met gedrevenheid en grote flexibiliteit gaven ze het beste van zichzelf. Onze oprechte dank daarvoor.

Door om te kijken naar elkaar, kan je het verschil maken in het leven van een ander.

Ook de economische wereld daverde op z’n grondvesten. Horeca, winkels en bedrijven moesten zware verliezen slikken. Het ondernemerschap werd zwaar uitgedaagd. Dit resulteerde de voorbije maanden in innovatieve concepten zoals webshops, takeaway en samenwerkingen tussen handelszaken. Zo werd het belang van een sterke lokale economie zichtbaar.

Daarnaast moesten de overheden schakelen. Met enige fierheid kunnen we toch melden dat ons lokaal bestuur, het bestuur dichtst bij het volk, de betrouwbare gids in deze crisis is.

Samenwerking en focus – de sleutel tot uitzonderlijke resultaten

Heel opmerkelijk is de zeer snelle komst van het vaccin. Waar voorheen 10 jaar nodig was, kan het nu op een jaar tijd. Nogmaals het bewijs dat samenwerking en focus uitzonderlijke resultaten opleveren.

Vele zaken zijn de voorbije maanden versneld. Digitalisering, maar ook de roep naar duurzaamheid en zorgzaam omgaan met onze omgeving. De plaats waar we vandaag leven is een erfenis van onze ouders en voorouders die we doorgeven aan onze kinderen. De beslissingen die we nu nemen, beïnvloeden onze toekomst. Hoe willen we dat Oostkamp er morgen uitziet voor onze kinderen? Wat willen we behouden, wat willen we zeker veranderen, waar hebben we werk aan en hoe doen we dat dan?

Ook in 2021 zetten we daarin belangrijke stappen voorwaarts. We werken aan de finalisatie van het Masterplan Oostkamp, de herinrichting van de kerk in Baliebrugge, een nieuwe tribune voor KSV Oostkamp, de opstart van een sociale hub in de gewezen Sedia-site in de Stationsstraat, een polyvalente zaal in Hertsberge, riolerings- en
wegenwerken en zo veel meer.

Zorg voor elkaar

Aandacht voor de warme kanten van het leven is minstens even belangrijk. Eenzaamheid en mentale problemen zijn namelijk de grootste kwalen van deze tijd. Al onze welvaart heeft niet kunnen verhinderen dat mensen zich eenzaam of verloren voelen. Mensen hebben elkaar nodig en de samenleving moet de barrières tussen
mensen slopen en ruimte voor ontmoeting maken. Zorgen voor elkaar geeft zin aan het leven. Ook de gemeente neemt hierrond tal van initiatieven die je al kon lezen in vorige Merels en in deze editie.

We kijken vooruit, naar een Oostkamp na corona. Samen bouwen we aan een 8020 waar de samenleving voorop staat. Waarin iedereen meedoet en we niemand in de steek laten. We zorgen voor elkaar!

Jan de Keyser
je burgemeester

op 28 december 2020
Nieuwsoverzicht
LCP