Corona-virus: update 17/12

noun_corona_3401642 (grote weergave)

Half november werd een uitbraak van het corona-virus in WZC Ter Luchte vastgesteld. Naast heel wat bewoners, waren ook vele personeelsleden besmet, waardoor hulp van buitenaf nodig was. Dankzij een goed netwerk en goede samenwerking met andere wzc’s en instellingen, kon de logistieke werking en de zorg gewaarborgd blijven. De situatie is inmiddels gestabiliseerd en stap voor stap kan de gewone werking in corona-tijden weer opgestart worden. In de rest van de gemeente is het corona-virus nog erg actief. Het blijft uiterst belangrijk de regels te volgen en voorzichtig te zijn.

Laatste update WZC Ter Luchte

De situatie in het woonzorgcentrum is inmiddels gestabiliseerd, heel wat bewoners zijn genezen en als alles gunstig blijft verlopen, kunnen de bewoners in de loop van volgende week terug naar hun eigen vertrouwde kamer. Ook de bezoekregeling zal genormaliseerd kunnen worden, voor zover dat bestaat in corona-tijden. Dit met uitzondering van de bewoners die nog in isolatie verblijven.

Er zijn helaas ook 14 bewoners overleden sinds half november. Gezien de diversiteit in ziektesymptomen, is het niet zeker dat covid-19 bij iedereen de rechtstreekse oorzaak is. Voor de familie blijft het evenwel moeilijk afscheid te moeten nemen in deze tijden.

Na nieuwjaar is nazorg voorzien voor familie en medewerkers.  

Algemene trend in Oostkamp

De cijfers volgen de nationale trend van een afvlakking van de curve, met de laatste weken zelfs een gestage toename van het aantal besmettingen. Het aandeel van de oudere bevolking (+65 jaar) blijft daarin eerder stabiel, zelfs licht dalend.

Opvallend is de toename van besmettingen gelinkt aan een school. In de scholen VBS De Vaart, VBS Sint-Pieter, De Klimop en Middenschool Sint-Pieter waren telkens meerdere besmetting, en moest een deel van de leerlingen (specifieke klassen) in quarantaine.

Jan de Keyser, burgemeester en voorzitter wzc Ter Luchte:

“De cijfers stagneren en gaan zelfs de minder goede kant op. Ook de druk op de ziekenhuizen in de buurt is hoog. Daarom deden we eerder deze week al met de burgemeesters van de omringende gemeenten een oproep om aub de regels goed te volgen. We begrijpen dat er een zekere richtlijnen-moeheid opduikt en dat misschien zelfs het vooruitzicht van het vaccin zorgt dat we wat roekelozer worden. Maar het is écht noodzakelijk dat we nog even blijven doorzetten! Allemaal! Alleen zo kunnen de cijfers de goede kant uitgaan en is er vooruitzicht mogelijk op versoepeling van de maatregelen i.p.v. verdere verstrenging, zoals we die zien in de omliggende landen. Hou vol! Het is moeilijk, zeker tijdens de kerstperiode, maar 8020 kan dit! Het is het belangrijkste eindejaarsgeschenk dat we elkaar kunnen geven.”

op 18 december 2020
Nieuwsoverzicht
LCP