Mondmasker verplicht in alle winkels, bibliotheken...

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

noun_face mask_1300012 (1) (grote weergave)
Gemeente voorziet sensibiliseringssticker voor alle handelaren.

Gisteravond werd het nieuws bekend gemaakt dat het vanaf zaterdag 11 juli in alle winkels verplicht is een mondmasker te dragen. Die beslissing maakt een eind aan de vrijblijvendheid en is nodig in functie van de verdere verspreiding van het corona-virus.

Jan de Keyser: “Het hing al even in de lucht en gisteravond viel dan de beslissing van het Overlegcomité van de verschillende regeringen: vanaf morgen is een mondmasker verplicht in winkels, bibliotheken enzovoort. Velen waren vragende partij, maar het zal toch even wennen worden. Laat je dat vooral niet tegenhouden, maar bedenk dat we zo onze herwonnen ‘vrijheid’ kunnen behouden en toch mee helpen in de strijd tegen het virus. Er werd afgesproken met de politie dat we – in afwachting van het Ministrieel Besluit – vooral zullen inzetten op informeren en sensibiliseren. We hebben ook onmiddellijk geschakeld om in samenwerking met Unizo en Shopping een sensibiliseringsraamsticker te verdelen aan de handelaren.

Bericht VRT-nieuws:

Vanaf zaterdag is het verplicht een mondmasker te dragen in winkels en winkelcentra en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen, zoals bioscopen. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land gisteravond beslist. Ook in theater-, muziek- en conferentiezalen, bibliotheken, musea en gebedshuizen wordt het dragen van een mondmasker verplicht. De Hoge Gezondheidsraad deed eerder al de aanbeveling om het dragen van mondmaskers te verplichten in winkels. Dat is nodig "om de bescherming van klanten en verkopers te verbeteren", aldus het adviesorgaan.

Na overleg met de experten van de GEES heeft het Overlegcomité nu beslist om dat advies te volgen. Vanaf zaterdag wordt het dragen van een mondmasker verplicht in winkels en andere plekken waar veel volk samen is. Op het openbaar vervoer was het al verplicht.

Concreet zal men dus een mondmasker moeten dragen op deze plekken:

  • winkels en winkelcentra
  • bioscopen
  • theater-, concert- en conferentiezalen
  • auditoria
  • gebedshuizen
  • musea
  • bibliotheken
  • openbaar vervoer (inclusief stations en perrons)

Mondmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf en er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen.

op 10 juli 2020
Nieuwsoverzicht
LCP