Oostkampse mondmaskers in aantocht!

noun_face mask_1300012 (1) (grote weergave)

De gemeente Oostkamp had als een van de eerste gemeenten een bestelling geplaatst van mondmaskers voor alle inwoners vanaf 6 jaar. Deze zijn gisteravond aangekomen en worden vandaag verpakt en vandaag en de komende dagen verdeeld.

De gemeente Oostkamp wil dat niemand moet achterblijven om de eerste stappen richting het gewone leven te zetten en koos daarom al snel om zelf maskers te bestellen voor haar inwoners.
Deze zijn nu aangekomen en worden zo snel mogelijk verpakt en verdeeld. Het gaat om een masker en een filter per persoon ouder dan 6 jaar. Er zijn 3 verschillende maten: kinderen (tot 12), vrouwen en mannen.

Ook het grootste deel van de filters van de federale overheid is inmiddels aangekomen en wordt meteen mee verdeeld. Zij voorzien voor iedereen +12-jaar 2 filters. Je zal dus in je pakketje bij de mondmaskers voor volwassenen 2 soorten filters vinden: van Think Pink en van de federale overheid. Het kan zijn dat we niet alle filters van de federale overheid al binnen hebben. De gemeente houdt in dat geval bij waar die wel en niet meegeleverd zijn en zorgt voor een na-levering van zodra de laatste filters binnen zijn. Wat betreft de mondmaskers van de federale overheid kreeg de gemeente vanmorgen het bericht dat die via de apotheken verdeeld zullen worden. Hierover wordt zeker nog verder gecommuniceerd.

Mondmaskers zijn verplicht in het openbaar vervoer en in sommige andere situaties. Maar ze zijn ook sterk aangeraden voor wie gaat winkelen. Het is belangrijk te beseffen dat mondmaskers geen volledige bescherming bieden en dat handhygiëne en social distancing essentieel blijven. Ze zijn wel belangrijk als je de social distancing van 1.5 meter niet kunt garanderen. Meer uitleg over het waarom van de mondmaskers, hoe je ze gebruikt en onderhoudt staat op de bijgevoegde brochure. Ook wie zelf mondmaskers wil maken, vindt daar nog tips en instructies.

De gemeente is alle vrijwilligers dankbaar die meehelpen aan de bedeling en iedereen die de afgelopen weken / maanden zelf aan de slag ging om voor zichzelf of voor vele anderen mondmaskers te maken.

De gemeente heeft gekozen om in zee te gaan met Think Pink! De opbrengst van hun verkoop gaat voor 80% naar concrete projecten met kankerpatiënten. Zo ondersteunt de gemeente niet alleen de onmiddellijke gezondheid van inwoners n.a.v. de coronacrisis, maar ook onrechtstreeks iedereen die kanker heeft.

Jan de Keyser, burgemeester: “We zijn blij dat ze eindelijk hier zijn. Ze zijn redelijk op de afspraak, toch waren het spannende laatste dagen. Alles was goed voorbereid en onze medewerkers zijn vanmorgen vroeg in team aan de slag gegaan voor de verpakking. Vanaf vanmiddag staan vrijwilligers klaar om te beginnen ronddelen. We verwachten dat we tegen dit weekend overal een pakketje in de bus hebben. Gebruik ze correct en zorg zo voor jezelf en voor elkaar. We hebben doelbewust gekozen om met Think Pink in zee te gaan omdat we met zo’n partner nog extra toegevoegde waarde aan de mondmasker geven. We kozen ook bewust niet voor een unisex-model maar voor drie verschillende modellen : mannen – vrouwen – kinderen (6j-12j).“

op 20 mei 2020
Nieuwsoverzicht
LCP