Oostkamp doet mee aan bijenproject 'Kruisbestuivers'

5_Bijen_campagnebeeld (grote weergave)
Tijdens Week van de bij' staan bijtjes centraal!  Helaas is 33% van onze inheemse bijen uitgestorven of met uitsterven bedreigd. Hoog tijd om het tij te keren. Onlangs trad Oostkamp samen met 12 andere gemeenten toe tot het bijenproject 'Kruisbestuivers' van Regionaal landschap Houtland.

Samen zullen we de komende 3 jaar extra inspanningen doen om onze bijen een duwtje in de rug te geven. Met alle partners in het project zullen we ervaring en kennis opdoen en onderling uitwisselen om zo het Houtland terug te doen zoemen! Meer info over het bijenproject Kruisbestuivers  vind je op de website van Regionaal Landschap Houtland.

Welke van de meer dan 350 verschillende soorten bijen zitten hier nu eigenlijk in Oostkamp? En maken onze acties het verschil? Waar kunnen we nog verbeteren?
Meten is weten. Heel concreet gaat een bijenkenner, gewapend met een vangnet, op pad doorheen Oostkamp. Het doel is zo veel mogelijk verschillende soorten te ontdekken op diverse locaties. Eens op naam gebracht, worden bijen natuurlijk weer los gelaten. Uit die informatie kunnen we heel wat leren en het beheer waar nodig bijsturen.
 
Gemeente Oostkamp  zet alvast in op:
  • het extensief onderhoud van de grasvelden in Park de Valkaart : daardoor komen er veel meer bloeiende planten in die grasland en dat wil dus zeggen extra voeding voor bijen
  • het plaatsen van verschillende bijenhotels bv. binnentuin OostCampus in combinatie met een heraanleg met bijenvriendelijke planten
  • bij heraanleg groen in wijk Nieuwenhove was bijvriendelijkheid een van de criteria. Bolgewassen helpen bijvoorbeeld de vroeg op het jaar vliegende bijen aan de nodige nectar

We zorgen voor informatie rond de plek waar een kolonie grijze zandbijen zit.

Ook als inwoner kun je  helpen! Neem alvast een kijkje op de website van Week van de bij en maak van jouw tuin of terras een bijen- en vlinderparadijs. 

Samen met jou doen we Oostkamp zoemen!

op 19 mei 2020
Nieuwsoverzicht
LCP