Gemeente Oostkamp voorziet stoffen mondmaskers voor alle inwoners

icoon mondmasker (grote weergave)
De gemeente Oostkamp heeft recent een bestelling geplaatst van drielagige stoffen mondmaskers voor alle inwoners vanaf 6 jaar. Concreet zou elke inwoner 1 stoffen mondmasker ontvangen dat gewassen en hergebruikt kan worden. De praktische aanpak van de verdeling wordt op korte termijn uitgewerkt.

Het gebruik van mondmaskers zal vermoedelijk een belangrijke rol spelen in de exitstrategie, de aanpak om terug naar de ‘gewone situatie’ te kunnen gaan na de coronacrisis. De kans bestaat dat je nog een tijd lang in sommige gevallen een masker zal moeten dragen of op z’n minst wordt geadviseerd, bijvoorbeeld als je dichter bij mensen moet komen dan de veilige voorgeschreven 1.5 meter.  

Vele mensen zijn dan ook al langere tijd bezig met het zelf maken van stoffen mondmaskers. Dit voor eigen gebruik of op bestelling voor derden. De gemeente juicht die initiatieven toe! Maar het is niet haalbaar voor iedereen om hier zelf voor te kijken. Daarom zorgt de gemeente voor een stoffen mondmasker voor de hele bevolking, vanaf 6 jaar. 

De gemeente heeft gekozen om in zee te gaan met Think Pink! De opbrengst van hun verkoop gaat voor 80% naar concrete projecten met kankerpatiënten. Zo ondersteunt de gemeente niet alleen de onmiddellijke gezondheid van inwoners n.a.v. de coronacrisis, maar ook onrechtstreeks iedereen die kanker heeft.

Jan de Keyser, burgemeester: “De rol en de strategische keuze van de federale overheid in de eventuele uitrol van mondmaskers blijft onduidelijk. Maar ik wil niet langer wachten. Het voorstel tot aankoop van stoffen mondmaskers en het gratis ter beschikking stellen aan iedere Oostkampenaar heb ik gisteren besproken met alle fractieleiders. Ze gingen unaniem akkoord met het voorstel en daarmee is het ook een gemeenteraadsbreed gedragen initiatief geworden. Alle inwoners krijgen – half mei – samen met de maskers een gebruikshandleiding aangeleverd, zodat ze juist gebruikt zullen worden. Ik wil wel benadrukken dat deze mondmaskers aanbevolen worden door wetenschappers, maar geen absoluut beschermingsmiddel zijn en dat iedereen de afstandsregels en hygiënemaatregelen moet blijven toepassen. Deze mondmaskers zullen wel een belangrijke rol spelen in de versoepelingsstrategie in de strijd tegen het coronavirus. Een versoepeling die noodzakelijk is om het sociaal en economisch leven terug op gang te krijgen. Experten belichten alsmaar meer de toegevoegde waarde van mondmaskers, maar het is aan de politici om te beslissen. Deze investering hebben we zeker over voor de fysieke en mentale gezondheid van onze inwoners. We willen als gemeente dat niemand moet achterblijven om het gewone leven stap per stap te hervatten. En we zijn er 100% van overtuigd dat mondmaskers daar een belangrijke eerste stap in betekenen.

op 21 april 2020
Nieuwsoverzicht
LCP