Bibliotheek voorziet vanaf 1 april lees-, kijk- en luistervoer via afhaaldienst

Lezen (grote weergave)
Bibliotheek-infopunt en de andere uitleenposten zijn sinds de start van de corona-crisis gesloten. Achter de schermen was er heel wat bedrijvigheid omwille van de geplande omschakeling naar het nieuwe bibliotheeksysteem WISE. Van zodra die achter de rug is, gaat er een gratis afhaaldienst van start.

Heel wat inwoners zijn in deze corona-periode op zoek naar verstrooiing en een boek of DVD kan daar goed bij helpen. De gemeente heeft daarom beslist om een gratis afhaaldienst voor bibliotheekmateriaal op te starten. Dat betekent niet dat de bibliotheek terug open is voor het grote publiek: de bib blijft gesloten t.e.m. 19 april, onder voorbehoud van nieuwe maatregelingen tegen het corona-virus.

Het is voorzien dat vanaf woensdag 1 april de afhaaldienst van start kan gaan. De geplande omschakeling naar het nieuwe bibliotheeksysteem WISE zal afgerond zijn tegen 31 maart. Pas dan kunnen de bibliotheekmedewerkers het systeem in gebruik nemen en de afhaaldienst opstarten. De afhaaldienst vindt enkel plaats in Bibliotheek-infopunt in Oostkamp en in de bibliotheek in Ridefort in Ruddervoorde. De andere uitleenposten blijven gesloten. Bij het klaarmaken van de pakketten zullen de medewerkers de vereiste hygiënische maatregelen treffen. Bij het ophalen is slecht 1 persoon toegestaan en zal de nodige afstand gehouden worden.

Stappenplan bibliotheekmateriaal aanvragen:

 • Check via de online catalogus of het materiaal dat je wil aanvragen aanwezig is. Is het niet beschikbaar, dan kan je het reserveren via Mijn Bibliotheek. Je krijgt dan een e-mail wanneer het materiaal terug beschikbaar is.
 • Bestel het materiaal minstens 1 dag op voorhand:
  • Vul het online formulier in of
  • Bel naar 050 819 930 
  • De aanvragen zijn beperkt tot 1 aanvraag per gezin (max. 2 bibliotheekkaarten per gezin).
  • Je mag max. 8 stuks reserveren per bibliotheekkaart. Max.16 stuks per gezin.
 • Je krijgt een bevestiging via e-mail of telefoon.
 • Je ontvangt een bevestigingsmail wanneer je om het pakket mag komen.

Materiaal ophalen en inleveren:

 • De pakketjes zullen in een zak met naam op een tafel liggen in de hoofdingang van de bibliotheek.
 • Slechts 1 persoon is toegestaan. Respecteer de social distancing en houd afstand.
 • Er zijn vaste afhaalmomenten: van maandag tot vrijdag 10 – 12 uur en 14 – 16 uur (niet op woensdag). In Ridefort maandag van 14 – 16 uur.
 • Materiaal inleveren kan 24 uur op 24 uur in de inleverbox.

De dienstverlening Bib aan Huis blijft zoals voorheen doorgaan met hulp van vrijwilligers. Bib aan Huis is enkel bedoeld voor deze doelgroep: 65-plussers, zieken en zorgpersoneel. Willen zij gebruiken maken van deze service, dan nemen ze telefonisch contact op via 050 819 930. Vrijwilligers voor deze service mogen zich nog altijd aanmelden en dat kan via het tijdelijke vrijwilligersplatform Oostkamp helpt.

Jan de Keyser, burgemeester: “VVerstrooiing is belangrijk in deze periode. Een goed boek kan de uitzonderlijke omstandigheden om ons heen even doen vergeten. We hopen dat door het opstarten van deze afhaaldienst onze inwoners een nieuwe voorraad ontspanning of inspirerende leerstof komen halen om de komende weken goed door te komen.” 

op 31 maart 2020
Nieuwsoverzicht
LCP