Maatregelen tegen corona voor de ondernemers uit 8020

Icoon_vraag (grote weergave)

Het gemeentebestuur heeft van de federale overheid bijkomende informatie ontvangen over de coronamaatregelen voor handelaars en winkeliers. Deze maatregelen gelden vanaf vrijdag 13 maart (24 uur) tot en met zondagnacht 19 april.

Een overzicht van de belangrijkste maatregelen:

Horecazaken

De sluiting geldt algemeen voor alle cafés en restaurants. Eten verbruiken in het restaurant is verboden.

De sluitingsplicht geldt niet voor het afhaalgedeelte van frituren, broodjeszaken, kebabzaken, ijssalons … Ook leveringen aan huis mogen nog gebeuren. Drive-ins mogen ook openblijven. Dit alles betekent dus ook dat restaurants de komende weken een afhaal- of leverservice mogen organiseren op bestelling.

Ook bij het afhalen moeten alle zaken maximaal de afstand tussen klanten bewaren. We adviseren daarom om een beperkt aantal klanten toe te laten tot de zaak, met een wachtgedeelte buiten.

Hotels mogen openblijven, met uitzondering van het gezamenlijke restaurant- en ontbijtgedeelte. Ontbijten gebeurt op de kamers.  

Winkels

Voedingswinkels hebben geen sluitingsplicht tijdens de weekends. Zij mogen de deuren openen tijdens weekdagen en de weekends. Dit geldt ook voor apotheken en winkels voor dierenvoeding. Het gemeentebestuur adviseert supermarkten, bakkers, slagers en andere voedingswinkels om de verkoop te organiseren zodat de afstand tussen klanten maximaal kan gewaarborgd worden.

Voor alle overige winkels geldt een sluitingsplicht tijdens de weekends. Deze sluitingsplicht mag niet omzeild worden door te werken op individuele afspraak.

Winkels die tijdens de weekdagen ’s avonds later willen openen, kunnen dit conform de hiervoor geldende wetgeving tot maximum 20 uur. 

Voor kappers geldt de regeling dat zij zowel tijdens de weekends als weekdagen mogen openen, uitsluitend op afspraak. Ook hier moet de afstand tussen klanten maximaal bewaard worden met betrekking tot de wachtzones.

Tewerkstelling

Heb je concrete vragen over je personeel en flexijobs? Neem contact op met je sociaal bureau.

Steunmaatregelen

Als gemeentebestuur verwachten we van de federale overheid een maximum aan steunmaatregelen voor onze getroffen lokale handelaars. Meer concrete info over deze steunmaatregelen vind je op de website van de FOD economie

Meer info

op 13 maart 2020
Nieuwsoverzicht
LCP