Maatregelen corona-virus (vrijdag 13 maart 2020)

info (4).jpg (grote weergave)
We nemen nieuwe maatregelen rond het corona-virus. Het betreft voornamelijk het annuleren van de vrijetijdsactiviteiten om te helpen voorkomen dat het virus zich nog sneller verspreidt. Vandaag wordt in samenwerking met de gemeentelijke diensten de communicatie naar de betrokkenen verder verspreid.

Er is beslist om alle niet-noodzakelijke gemeentelijke activiteiten te annuleren vanaf zaterdag 14 maart tot en met zondag 19 april. Dit is in praktijk alles wat door gemeente en OCMW wordt georganiseerd: theatervoorstellingen, jeugdboekenweek, ontvangst nieuwe inwoners, infovergaderingen, adviesraden,…

Ook andere activiteiten in de gemeentelijke accommodatie zullen tijdelijk niet toegelaten worden (vb. Nieuwvliet, Zuidleie, De Wara, …). Er worden uiteraard geen kosten aangerekend aan de organisatoren. Organisatoren moeten er rekening mee houden dat die maatregelen kunnen verlengd worden.

De Valkaart, Ridefort en de bibliotheken sluiten vanaf zaterdag 14 maart voor de hele periode. De gemeentelijke diensten zullen de betrokken organisatoren inlichten.

Gemeentelijke dienstverlening

Tot nader order blijven de loketten in OostCampus en de recyclageparken open volgens de gewone openingsuren. We vragen aan de inwoners uitdrukkelijk om hun bezoek aan de gemeentelijke diensten zo veel mogelijk te beperken. Vragen over je dossier kan je uiteraard altijd telefonisch of via email stellen en maak maximaal gebruik van het e-loket.

De buitenschoolse kinderopvang blijft open om de kinderen voor en na schooltijd op te vangen. Opvang door grootouders wordt sterk afgeraden.

De reeds genomen maatregelen zoals de sluiting van de lokale dienstencentra en het bezoekverbod voor woonzorgcentra blijven gelden.

De federale overheid heeft ook maatregelen genomen rond restaurants, cafés en winkels.

  • Cafés en restaurants worden gesloten (thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan)
  • Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant;
  • De winkels blijven de hele week open, maar niet in het weekend;
  • Voedingszaken en apotheken blijven gewoon open, ook in het weekend. Niettemin wordt aanbevolen dat zij de hygiënemaatregelen versterken op basis van de reeds geformuleerde aanbevelingen.

Wat het openbaar vervoer betreft

Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot  noodzakelijke verplaatsingen. Met glijdende werkuren is het mogelijk het openbaar vervoer niet te overbelasten.

De gemeente blijft de situatie en instructies van de hogere overheid op de voet volgen. Bovenstaande maatregelen zijn er om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te onderdrukken. Paniek is absoluut niet nodig, maar blijf in elk geval de algemene richtlijnen opvolgen, zoals voldoende handhygiëne, plekken vermijden met veel mensen, het respecteren van voldoende sociale afstand, blijf thuis als je ziek bent … Kortom: gebruik je gezond verstand!

 

op 13 maart 2020
Nieuwsoverzicht
LCP