Nacht van de duisternis op zaterdag 12 oktober

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nacht van de duisternis (grote weergave)
Op 12 oktober doven verschillende gemeenten de verlichting voor een avond. Met Nacht van de Duisternis zetten de Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker.

Er wordt vaak te veel en verkeerd verlicht. Er bestaat veel constante verlichting op gebouwen of op ruimtes waar niemand komt, verlichting richting de hemel, etc. met als gevolg onnodige energieverspilling en overbodige nachtelijke verlichting. Voor sommige mensen leidt dit tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen, maar ook het bioritme van planten en dieren wordt hierdoor verstoord. Nachtverlichting hangt nauw samen met de graad van verstedelijking, en wetende dat België een van de meest verstedelijkte landen ter wereld is, gaan we daar samen actief iets aan doen!

Doof thuis de lichten en maak met buurtbewoners, vrienden en familie in plaats van een daguitstap, een nachtuitstap (kaarsjes en fakkels zijn toegestaan). Stippel een leuke route uit, ga op stap en ontdek dat de wereld in het donker veel verassingen in petto heeft. Herken je de grote beer? Herken je andere sterrenbeelden? Kan jij vleermuizen, nachtvlinders of uilen spotten?

Ook de gemeente Oostkamp dooft vanuit haar voorbeeldfunctie haar momumentenverlichting in de nacht van zaterdag 12 oktober

op 11 oktober 2019
Nieuwsoverzicht
LCP