Samen voor een proper Oostkamp

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

World Cleanup day (grote weergave)
Kom mee zwerfvuil opruimen. Op zaterdag 21 september is er opnieuw World Cleanup Day. Ook in Oostkamp schieten morgen tientallen vrijwilligers in actie om zwerfvuil te ruimen.

World Cleanup Day

  1. Miljoenen vrijwilligers uit meer dan 160 landen bundelen hun krachten om onze planeet schoon te maken en pakken samen het zwerfvuil aan. In 2020 zetten we in Oostkamp verder in op het verhaal rond peuken in het zwerfvuil, aangezien dit een moeilijk te verwijderen en sterk vervuilend aandeel uitmaakt van het zwerfvuil dat wordt opgehaald. De plannen hiervoor worden momenteel verder uitgewerkt, ook samen met de werkgroep ‘Oostkamp Zwerfvuilvrij Maken’.
  2. World Cleanup Day is de grootste burgeractie ter wereld en daar kan ook jij deel van uitmaken. Tal van organisaties, bedrijven, gemeenten en steden doen hieraan mee. In Oostkamp wordt een actie op touw gezet door het burgerinitiatief ‘Oostkamp Zwerfvuilvrij Maken’, in samenwerking met het gemeentebestuur en andere lokale partners.

Hoe kan jij je steentje bijdragen?

  • Neem deel aan een groepsactie naar keuze

Er zijn 3 acties in de voormiddag en 3 in de namiddag. Er is er 1 in elke deelgemeente:

10 uur: Moerbrugge Kerk | Oostkamp OostCampus | Waardamme Kerk

14 uur: Hertsberge Kruiderie | Nieuwenhove Den Nieuwen hof |Ruddervoorde Tope

  • Wie meedoet, wordt voor- en/of achteraf verwend met een koffiekoek en drankje.
  • Voor elke actie is ongeveer twee uur voorzien. Kan je niet blijven tot het einde, geen probleem, je bent meer dan welkom.
  • Materiaal zoals zwerfvuilzakken, handschoenen, grijpstokken en fluohesjes zijn voorzien.
  • Als deelnemer van de groepsactie ben je verzekerd. Kinderen moeten vergezeld zijn van een begeleidende volwassene.

Interesse om mee te doen?
Meld je aan via het Facebookevenement: “World Cleanup Day Oostkamp” of stuur een e-mail naar: oostkampzwerfvuilvrij@gmail.com. Zo hebben we een indicatie van hoeveel materiaal (en koffie) we best voorzien.

Waarom is deze actie nodig?

Zwerfvuil brengt veel schade aan de natuur. Plastic zwerfvuil verbrokkelt, maar vergaat nooit volledig. Ook een sigarettenpeuk bevat plastic. Via het rioolputje, de gracht of de beek vindt zwerfvuil vaak de weg naar de zee. Daar verkruimelt het plastic tot microplastics. Microplastics zorgen voor veel dierenleed: o.a. koeien, vissen en vogels sterven eraan. Kleine plastics komen zelfs op ons bord terecht. Allemaal verontrustend. Daarom willen we samen met jou actie ondernemen voor een proper Oostkamp.

Oostkamp peukenvrij in 2020

Aangezien sigarettenpeuken in het zwerfvuilverhaal een moeilijk te verwijderen en arbeidsintensieve factor zijn, willen we in de toekomst meer inzetten op sensibilisering. Om de geëngageerde werkgroep 'Oostkamp Zwerfvuilvrij Maken' te ondersteunen, werken we daarom samen met hen een actieplan uit rond sigarettenpeuken. Dit zal enerzijds inzetten op preventie, maar ook op handhaving. Het doel is om iedereen in Oostkamp bewust te maken van de slechte invloed die peuken op het milieu hebben. Zo hopen wij in 2020 het aandeel peuken in het zwerfvuil drastisch te verminderen en een mentaliteitswijziging te bekomen bij de bevolking. 

 

op 11 september 2019
Nieuwsoverzicht
LCP