Help, mijn buxus wordt aangevallen door de buxusmot! Wat nu?

Buxusmot (grote weergave)
De buxusmot is een nachtvlindersoort uit Azië. Rupsen van de buxusmot kunnen op vrij korte tijd grote schade aanrichten aan buxusstruiken. Wat kan je eraan doen?

Wat is een buxusmot?

De buxusmot is een nachtvlindersoort uit Azië. Ze is ongeveer 4 cm groot (spanwijdte) met witte vleugels met een donkerbruine rand. Rupsen van de buxusmot kunnen op vrij korte tijd grote schade aanrichten aan buxusstruiken. De motten vliegen uit in mei-juli en opnieuw in augustus-september. Voordat de motten uitvliegen is er telkens een periode waarin de rupsen zich ontwikkelen. De piekperiodes van rupsenschade liggen dus in april-mei en in augustus.

Wat kan je eraan doen?

Manueel verwijderen van de rupsen en spinsels
Dit is arbeidsintensief en tijdrovend. Vanuit milieuoogpunt is dit wel veruit de beste bestrijding. We kregen ook al meldingen van mensen die de buxus met de hogedrukreiniger afspoten en zo tot goede resultaten kwamen.

Chemische bestrijding is nefast voor vogels, andere insecten en dieren
Er loopt momenteel onderzoek naar de oorzaak van massale sterfte bij pimpelmezen. Chemische bestrijding heeft altijd een invloed op de natuurlijke voedselkringloop en is absoluut af te raden.

Denk eens ‘out of the buxus’
Meermaals per jaar bestrijden: het is een dure en vooral weinig duurzame oplossing. De buxusmot blijft terugkomen. Waarom de aantasting van je buxus niet als aanleiding zien om jouw tuinconcept eens te herdenken?

Want hoewel buxus een plant van hier is, is de waarde voor onze biodiversiteit beperkt. Er leven nauwelijks insecten op, hij vormt geen bessen voor vogels en vaak is de structuur van de struik zo dicht dat een merel er niet in kan nesten. 

Durf strakke perken met buxus vervangen door bloemrijkere aanplantingen zoals verbena, lavendel of marjolein: dit levert heel wat natuurwinst op. Vlinders, hommels, wilde en honingbijen zullen je dankbaar zijn. Gemengde hagen met liguster, meidoorn, sporkehout of veldesdoorn kunnen hogere buxushagen vervangen en zijn veel biodiverser. Voor kleine hagen is liguster of taxus een optie.

Meer info: Milieu, tel 050 819 860, milieu@oostkamp.be

op 03 juli 2019
Nieuwsoverzicht
LCP