Eikenprocessierups gespot in West-Vlaanderen

Processierupsen (grote weergave)
Voorlopig zijn er enkel meldingen van eikenprocessierupsen in Zuid-West-Vlaanderen (regio Kortrijk). Spot je toch een eikenprocessierups op openbaar domein in Oostkamp? Meld dit bij de gemeente op het nummer 050 819 819.

Met dit warme weer zijn de insecten volop actief. Zo is ook de eikenprocessierups de afgelopen dagen in onze provincie (voornamelijk de regio Fluvia, Zuid-West-Vlaanderen) gesignaleerd. Nuttige diertjes, maar soms zorgen ze voor overlast en (enkel) dan moeten ze bestreden worden.

De eikenprocessierups verandert uiteindelijk in een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Maar blijf rustig en panikeer niet. 

Op dit moment kan je de rupsen enkel bestrijden door te branden of ze weg te zuigen. De rupsen maken voorlopige nesten van waaruit ze in processie op zoek gaan naar voedsel. Vanaf begin juli zijn ze minder mobiel, groeperen ze zich in  grotere groepen en blijven ze langere tijd in hun nesten. De nesten blijven ook later nog een bron van irriterende brandharen omdat ze bestaan uit vervellingshuidjes van de rupsen. Regen en wind verspreiden deze haren. 

Spot je toch een eikenprocessierups op openbaar domein in Oostkamp? Meld dit bij de gemeente op het nummer 050 819 819. Het is aangeraden om een foto van de rups door te sturen naar milieu@oostkamp.be. Klik op de foto hiernaast om te zien of het wel degelijk om een eikenprocessierups gaat.

Zitten er eikenprocessierupsen op jouw privédomein? Contacteer dan niet de brandweer, maar wel een gespecialiseerd bedrijf. Heb je de dieren gespot in een verloren hoekje of in een hok waar je nooit komt? Dan is verdelging niet nodig.

Wat als je de processierups hebt gespot? 

  • Meld dit bij je gemeente. 
  • De rupsen en de nesten nooit aanraken en zelf proberen te bestrijden. 
  • Niet wegspuiten met een hogedrukreiniger. De brandharen van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid worden. 
  • Vermijd elk contact met de rupsen en de nesten. 
  • Na contact met rupsen of brandharen mag je niet krabben of wrijven. Was je huid en spoel je ogen goed met water. Verwijder de kleverige haartjes door een plakband erop te plaatsen en deze dan af te trekken. 
  • Was zo nodig al je kleren. 
  • Een eenvoudig anti-jeukmiddel halen bij de apotheek helpt in vele gevallen. 
  • Raadpleeg in geval van twijfel altijd je huisarts.
op 02 juli 2019
Nieuwsoverzicht
LCP