Wees alert voor asbest

Asbest (grote weergave)
Asbest zit overal, ook in sommige huizen in Oostkamp. Vroeger leek asbest een prima bouw- en isolatiemateriaal, maar vandaag weten we dat asbest ook gevaarlijk kan zijn. Daarom zetten we alles op een rijtje wat je moet weten over asbest.

Asbest zit overal, ook in sommige huizen in Oostkamp. Vroeger leek asbest een prima bouw- en isolatiemateriaal, maar vandaag weten we dat asbest ook gevaarlijk kan zijn. De vezels waaruit asbest bestaat, kunnen voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen en daarom kan je beter voorzichtig zijn wanneer je in en rond jouw huis afbraak- of renovatiewerken gaat uitvoeren. Alleen als je een woning hebt gekocht die dateert van na 2000, is de kans groot dat er geen asbest in jouw huis zit.

Voor welke materialen moet je zeker alert zijn?

 • Golfplaten. Alle golfplaten van voor 1998 bevatten wellicht asbest in een gebonden vorm met cement, behalve de golfplaten met het kenmerk ‘NT’.
 • Dak- en gevelbekleding. Leien in cement zijn alleen asbestvrij wanneer ze na 1996 gemaakt zijn of het kenmerk ‘NT’ bevatten.
 • Oude buizen. Cementbuizen voor riolering, ventilatie, regenwaterafvoer, schoorstenen, bekisting …
 • Isolatiemateriaal. Witte gips rond leidingen, karton in elektrische toestellen, platen om vochtige lokalen of stookruimtes te isoleren …
 • Oude vloerbekleding. Bij oude vloerbekleding is vaak een asbesthoudende vilt bevestigd aan de onderkant.

Kan je asbest zelf verwijderen of haal je er best een erkende firma bij?
Asbest mag je alleen zelf verwijderen als het gaat over cementgebonden asbest (zoals bij golfplaten, buizen of leien). Wanneer er sprake is van losgebonden asbest (zoals bij asbesthoudende isolatie rond leidingen) contacteer je best een erkend asbestverwijderaar

4 tips om asbestcement te verwijderen

 1. Controleer altijd voor je asbest begint te verwijderen, over welk soort asbest het gaat via de app AsbestCheck of via de website www.alertvoorasbest.be.
 2. Draag altijd beschermende kledij (een wegwerpoverall, stofmasker, handschoenen, veiligheidsbril …).
 3. Breek of beschadig de materialen die asbest bevatten niet.
 4. Asbesthoudende materialen moeten nat gehouden worden om verspreiding van de vezels tegen te gaan.

Waar kan je met jouw zelf verwijderd asbestcement terecht?

 • Waar: recyclagepark, Siemenslaan 2
 • Prijs afleveren asbestcement: sinds 1 april is de prijs om asbestcement af te leveren op het recyclagepark gezakt van 0,15 euro/kg naar 0,05 euro/kg.
 • Hoe lever je asbestcement af: asbestcement lever je verpakt af in stevige plasticzakken. Die kan je aankopen aan het Onthaal van OostCampus (Siemenslaan 1). De kleine zakken kosten 0,50 euro/stuk en de grote zakken (waar tot 3 gebroken golfplaten in kunnen) kosten 3 euro/stuk. 

Meer info: Milieu, tel 050 819 860, milieu@oostkamp.be

op 18 april 2019
Nieuwsoverzicht
LCP