Attesten vastgoedinformatie voortaan online aan te vragen

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

info (grote weergave)
Sinds begin december biedt de gemeente Oostkamp notarissen en vastgoedkantoren de mogelijkheid om online attesten aan te vragen in functie van verkoop van onroerend goed.

Met het nieuwe systeem heeft de notaris sneller het gevraagde attest en langs de kant van de gemeente zijn een aantal stappen geautomatiseerd. Zo wint iedereen.

Bij de verkoop van een onroerend goed moet de verkoper voldoen aan de informatieplicht. Deze informatie bestaat uit 3 attesten: een uittreksel van het vergunningenregister, een uittreksel van het plannenregister en een document stedenbouwkundige inlichtingen. In de praktijk is het veelal de notaris of het vastgoedkantoor die deze informatie opvraagt. In Oostkamp kan dit dus voortaan volledig digitaal.

Hoe werkt het?

Eerst vraagt de notaris of het vastgoedkantoor met zijn specifieke login een attest aan via www.oostkamp.be/notarisattest. Deze aanvraag wordt bij de gemeente geregistreerd en de software doet automatisch een voorstel voor het gevraagde attest. Dit gebeurt door een bundeling van alle relevante elementen uit diverse databanken. Dit ontwerp moet nog nagekeken en aangevuld worden door de diensten Ruimtelijke Ordening en Milieu van de gemeente. Na deze eindcontrole wordt het attest digitaal verstuurd naar de aanvrager. De afgeleverde attesten worden automatisch gearchiveerd op een server, toegankelijk voor zowel de aanvrager als de verstrekker.

Wat zijn de voordelen?

Er gaat veel minder tijd verloren door het opsturen van fysieke documenten. Ook de interne doorstroming tussen de gemeentediensten gaat veel sneller. En doordat de notaris of het vastgoedkantoor al via de toepassing het juiste perceel heeft aangeduid, gaat de verwerking sneller. Er wordt dan namelijk automatisch een ontwerp aangemaakt, dat wel nog gecontroleerd moet worden, maar niet meer zelf samengesteld. De notaris of het vastgoedkantoor heeft via het online platform ook steeds een overzicht van de lopende aanvragen en de reeds afgeleverde attesten.

op 09 december 2015
Nieuwsoverzicht
LCP