Fototentoonstelling 'Nieuwenhove: verbindend in beeld'

In de wijk Nieuwenhove werd het afgelopen jaar extra ingezet op het creëren van een warme en gastvrije buurt. De zoektocht naar verbinding tussen de buurtbewoners resulteerde in een fotografieproject voor én door de bewoners in de wijk. 

De fototentoonstelling ‘Nieuwenhove: verbindend in beeld’ vindt plaats op 2 locaties:
- in ontmoetingshuis Nieuwvliet op het Lieven Gevaertplein 4
- aan de gevel van een leegstaande woning in de Brugse Mettenstraat 1

Nog tot en met september 2023 kan je de foto’s in de buurt bekijken. Maak zeker van de gelegenheid gebruik om even te verpozen op het gezellige terras van ontmoetingshuis Nieuwvliet.

Warme babbels achter de gevels 

Buurtwerker Filip Loobuyck belde in 2022 aan bij de inwoners van de wijk Nieuwenhove. Hij is werkzaam bij Covias, een organisatie die werkt rond het mentaal welbevinden van mensen. Via leuke babbels leerde hij de mensen achter de gevels kennen. Algauw volgden er  buurtinitiatieven die het wijkgevoel nog versterkten. Tijdens een van de bezoeken ontmoette Filip een cursiste van de fotografieopleiding van het centrum voor volwassenenonderwijs (cvo) MIRAS. Van daaruit groeide het idee voor ‘Nieuwenhove: verbindend in beeld’. “Het is een sociaal-artistiek fotografieproject dat de band tussen de inwoners wil versterken”, vertelt Filip enthousiast. Een veertigtal cursisten van cvo MIRAS trokken de wijk in om Nieuwenhove en haar bewoners op verschillende manieren in beeld te brengen.

Herinneringen vastleggen

Binnen dit project was er bijzondere aandacht voor de bewoners van de 100 witgeschilderde woningen van sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo. Deze huizen worden eind 2024 gesloopt. De meeste bewoners verhuizen naar nieuwe woningen even verderop. Via de foto’s worden herinneringen en een stukje geschiedenis in woord en beeld vastgelegd. Maar liefst 35 bewoners waren ook bereid om in ontmoetingshuis Nieuwvliet te poseren voor de lens van de fotografiecursisten. “Hun portretten zijn een mooie weerspiegeling van de diversiteit binnen de wijk”, vertelt Filip. “Ze brengen de uniciteit van elke bewoner in beeld, maar tegelijkertijd ook de verbinding tussen de wijkbewoners onderling.”

Buurtbewoners zijn enthousiast

Marie-Jeanne Dobbelaere en hondje Rikki gingen samen op de foto. 

"Ik vond het meteen een leuk idee om samen met mijn hondje te poseren. Ook de buren hebben een portret laten maken. Ik ben al benieuwd om alle foto’s samen te zien. Het is sowieso een mooie herinnering aan de tientallen jaren hier.”

Ook Tyra Ackx liet een portret maken.

Ik vind het een leuk idee om een fototentoonstelling over onze buurt te organiseren. Voor de lens staan voelde een beetje vreemd. Maar het is fijn om te kunnen meewerken. Het wordt vast en zeker een mooi aandenken aan onze tijd hier.”

Samenwerking

‘Nieuwenhove: verbindend in beeld’ is een samenwerking tussen de gemeente Oostkamp, cvo MIRAS, Covias en ontmoetingshuis Nieuwvliet.