In mei staat de strijd tegen zwerfvuil centraal onder de leuze ‘Mei Peukvrij’

Gepubliceerd op dinsdag 30 apr 2024 om 10:18 uur

In mei staat de strijd tegen zwerfvuil centraal in Oostkamp.  Meer dan de helft van het zwerfvuil bestaat uit peuken. Onder de leuze ‘Mei Peukvrij’ wordt er op verschillende manieren ingezet op sensibilisering: door gratis peukenpockets uit te delen, door sensibilisering bij de rioolputjes, door extra peukenasbakken op de vuilnisbakken en bij horecazaken en bedrijven die aan de openbare weg liggen.

Sigarettenpeuken op straat en in de natuur vormen  echt een probleem. Tot 80 procent van het zwerfvuil bestaat uit sigarettenpeuken. En het kan wel 12 jaar duren voordat een sigarettenpeuk wordt afgebroken in het milieu. Daarom is de bewustwording bij rokers van groot belang, zodat zij geen peuken in de natuur, op straat of in de straatkolken gooien. De actie Mei Peukvrij omvat volgende initiatieven:

Gratis peukenpockets bij aankoop van tabakswaren

Om zoveel mogelijk mensen die roken te bereiken met deze actie, worden peukenpockets verdeeld bij zoveel mogelijk verkooppunten van tabakswaren in Oostkamp. De verkopers bieden een peukenpocket aan aan hun klanten en leggen het doel ervan kort uit. De deelnemende handelaars zijn herkenbaar aan de affiche en de display op de toonbank. Ook supermarkten kregen de kans om deel te nemen. De handige zakasbakjes zijn ontworpen om peuken veilig en proper in op te bergen en mee te nemen naar een vuilnisbak. Ze zijn afwasbaar en herbruikbaar.

Hier begint de zee

Bij straatkolken wordt een boodschap geschilderd met de slogan ‘hier begint de zee’. Die boodschap herinnert rokers eraan dat peuken in de straatkolken uiteindelijk in de zee kunnen belanden en zo de natuur ernstig vervuilen. Zelfs op de Noordpool zijn al peuken gevonden!

Peukenasbakjes op de openbare vuilnisbakken en bij horecazaken en bedrijven

Op heel wat openbare vuilnisbakken werd een extra peukenasbakje gemonteerd. Hierin kunnen peuken op een veilige en propere manier gedoofd en weggegooid worden. Ook handelaars en horecazaken in Oostkamp kregen het aanbod om zo’n peukenasbak te installeren. Voorwaarde hiervoor was dat de asbak op een plek aan het openbaar domein gehangen werd en toegankelijk is voor hun klanten.

Extra controle op peuken

Naast sensibilisering en gedragsverandering, wordt er ook op handhaving ingezet. Wie een peuk op de grond gooit riskeert een boete van 70 euro voor het veroorzaken van zwerfvuil. Tijdens de maand mei zal hier ook extra op gecontroleerd worden.

Initiatief samen met PROPER Oostkamp

Na vorige initiatieven in de strijd tegen zwerfvuil, blijft het probleem hardnekkig en is er nog steeds nood aan bewustwording. Samen met de werkgroep PROPER Oostkamp werd daarom deze actie uitgewerkt. Want samen gaan we voor een proper Oostkamp!