Masterplannen De Valkaart en Ridefort voorgesteld aan het publiek

Gepubliceerd op dinsdag 3 sep 2024 om 10:11 uur

De gemeente heeft een toekomstvisie laten uitwerken voor vrijetijdssites De Valkaart en Ridefort. Zo’n toekomstvisie – ook wel masterplan genoemd – geeft aan hoe we alle functies een plek zouden kunnen geven. Daarnaast is er ook aandacht voor water, groen en mobiliteit. Als er dan later concrete projecten opgestart worden, toont het masterplan waar en hoe we dit goed kunnen doen. Beide masterplannen werden uitgewerkt door studiebureau Stramien en werden vorige week voorgesteld aan de stakeholders van beide domeinen en de respectievelijke buurt. Op dit participatiemoment kwamen enthousiaste en kritische reflecties van buurt en verenigingen. De gemeente gaat in gesprek met de stakeholders om op korte termijn een behoeftenplan op te maken. Op basis daarvan kan de gemeente in het nieuwe financiële meerjarenplan keuzes maken over wat wanneer en hoe de plannen uitgevoerd kunnen worden, rekening houdend met de beschikbare budgetten.

Wat is een masterplan? Een masterplan is een ruimtelijke oefening waarin nagedacht wordt hoe verschillende functies het best ingepland kunnen worden waarbij ook rekening gehouden wordt met een duurzame inrichting van de beschikbare ruimte. Het is een uitdaging dit niet als bouwplan te zien, maar als een conceptuele oefening. Deze geeft aan wat er – met de kennis van vandaag – een wenselijke invulling is voor de toekomst. Als er dan later concrete projecten opgestart worden of opportuniteiten zich aandienen, toont het masterplan waar en hoe we dit zouden kunnen doen.

De Valkaart is een druk bezochte locatie. Daarom werd vooral onderzocht hoe we de vele activiteiten slim een plek kunnen geven op het domein. Tegelijkertijd vindt de gemeente het belangrijk het parkgevoel te behouden, zodat dit voor jong en oud uit de buurt een groene long blijft. In het masterplan gaat tot slot ook veel aandacht voor parkeren en mobiliteit. Ook de locatie voor een nieuw zwembad werd in het plan voorzien. Voor de parking, mobiliteit en het zwembad waren de plannen, ook los van het masterplan, al opgestart. De integratie zorgt evenwel voor een sterker overkoepelend verhaal.

In Ridefort werd naast extra ruimte voor jeugdverenigingen, KDC Ruddervoorde  en spel ook gekeken naar mogelijke nieuwe locaties voor bijvoorbeeld de school. En er wordt bewust plaats gemaakt voor water en groen.

Op zaterdag 31 augustus werden de plannen – opgemaakt door het studiebureau - voorgesteld aan de buurt. Eerder in het proces werden ook al de verenigingen betrokken en werd de gemeenteraad geïnformeerd. Er was heel wat interesse. Op dit participatiemoment kwamen enthousiaste en kritische reflecties waar de gemeente mee aan de slag wil. De gemeente gaat nu in gesprek met de stakeholders om op korte termijn een behoeftenplan op te maken. Op basis daarvan kan het proces verder gezet worden, zoals ook de opmaak van het nieuwe financiële meerjarenplan waarbij keuzes over wat wanneer en hoe uitgevoerd zal worden, rekening houdend met de beschikbare budgetten.

Jan de Keyser, burgemeester: “ "De reflecties op de masterplannen van beide vrijetijdssites zijn van grote waarde en geven ons positieve energie om het proces verder te zetten. Het is belangrijk om te beseffen dat een masterplan niet als een vastomlijnd bouwplan moet worden gezien, maar als een toekomstgerichte schets die ons helpt om conceptueel na te denken over de invulling van ruimte. Dit plan is een instrument om het gesprek op gang te brengen, eerder dan een doel op zich. De kracht van het masterplan ligt in de combinatie met de reflecties en de toekomstige behoefteplannen, die samen een solide basis vormen om tot concrete beslissingen te komen. Ons doel is dat iedere stakeholder vooruitgang boekt, de omgeving aantrekkelijker wordt binnen het dorp, en dat we onze middelen efficiënt inzetten. Dit is een boeiend proces waarin strategisch vooruitkijken ons de kans biedt om gezamenlijk een betere toekomst te creëren."

Thema's