Kunstwerk voor Hertsberge

Gepubliceerd op vrijdag 19 apr 2024 om 11:55 uur

In de dorpskern van Hertsberge wordt momenteel een nieuwe polyvalente zaal gebouwd ter vervanging van zaal ’t Bulscampvelt. Als kers op de taart in de vernieuwde dorpskern, zal de gemeente er ook een kunstwerk voorzien. Er wordt hier gekozen voor een kunstwerk van een lokale kunstenaar om de artistieke creativiteit in de eigen gemeente te onderstrepen en te stimuleren. De procedure voor de aankoop van het kunstwerk werd recent opgestart. 

Kunst heeft het vermogen om schoonheid en betekenis te brengen in de openbare ruimte. Het worden ontmoetingsplaatsen en gespreksstarters. Dit versterkt de banden tussen bewoners en zo ook het gemeenschapsgevoel.

Door lokale kunstenaars te ondersteunen, moedigt de gemeente creativiteit en innovatie aan. Lokale kunstenaars brengen vaak unieke perspectieven en ideeën naar voren die de gemeenschap kunnen inspireren en uitdagen. Concrete initiatieven in Oostkamp zijn de maandelijkse Kunstenaars in de Kijker in de bib, De Valkaart en De Stip (en vanaf mei ook in Ridefort) en het ondersteunen van projecten zoals de open atelierdagen, die begin mei plaatsvinden (Atelier in Beeld). Oostkamp voorziet ook nog steeds een tweejaarlijkse lokale editie van Buren bij Kunstenaars (inschrijven als kunstenaar voor de editie van oktober 2024 kan nog tot 31 mei).

Daarnaast voorziet de gemeente ook – waar passend en mogelijk – kunstwerken in de publieke ruimte. Dit is een heel toegankelijke manier om inwoners en bezoekers kennis te laten maken met kunst van lokale tot internationale kunstenaars.

Zo schreef de gemeente zich in voor de subsidieoproep van de Vlaamse overheid voor Kunst in de Publieke Ruimte en kan zo voor een kunstwerk in de Schooldreef op 50% subsidie rekenen. Het gaat om een project in het kader van de versterking van de veerkracht na corona en dit Vlaamse initiatief wordt gefinancierd met Europese middelen uit het Europees relanceplan. Het kunstwerk van de Schooldreef wordt bij het afwerken van de straat geplaatst.

En ook naar aanleiding van de vernieuwing van de dorpskern in Hertsberge zal een kunstwerk in de publieke ruimte geplaatst worden. Er wordt gekozen voor een lokaal kunstwerk, dat past in de nieuwe dorpsomgeving. De aankoopprocedure hiervoor is recent opgestart. Binnenkort wordt een oproep gelanceerd, waarop lokale kunstenaars kunnen intekenen. Die oproep zal gepubliceerd worden op de gemeentelijke website en onder meer verspreid worden via de gemeentelijke nieuwsbrief. Oostkampse kunstenaars die zich eerder aanmeldden bij de gemeente zullen ook persoonlijk aangeschreven worden.

Jan de Keyser, burgemeester: “In Hertsberge zijn we een verbindend dorpsproject aan het uitwerken dat het dorp extra vitaliteit zal bezorgen. We willen de nieuwe omgeving versterken met een lokaal kunstwerk. Door lokale kunstenaars te betrekken, stimuleert de gemeente de groei van een bloeiend artistiek ecosysteem binnen de 8020-gemeenschap. Door te investeren in kunstwerken toont de gemeente haar toewijding aan culturele bloei, gemeenschapsbinding en economische groei. Het is een investering in de toekomstige vitaliteit van Hertsberge dorp.”