Klimboom in De Valkaart met pensioen, nieuwe boom aangeplant

Gepubliceerd op vrijdag 26 apr 2024 om 15:12 uur

De oude Catalpa of trompetboom bij de vijver in De Valkaart was jarenlang de klimboom van heel wat speelvogels. Die is nu terecht op pensioen gegaan en zal nog vele jaren schitteren in het park. Er werd ook een nieuwe boom aangeplant die over enkele jaren weer voor heel wat klimpret zal zorgen bij de jeugd.

In Oostkamp werden tussen 2021 en 2023 markante bomen geïnventariseerd in kader van het PDPO-project ‘Houtig Erfgoed Houtland’. Een van die bomen was een grote Catalpa of trompetboom die met zijn grote takken over de vijver slingert in De Valkaart. De boom staat bij verschillende generaties Oostkampenaren bekend als leuke klimboom maar is nu toe aan een welverdiende rust. Een kastanje omheining beschermt de gepensioneerde boom. Zijn taak als klimboom zit er op en hij zal nog jaren schitteren in het park. 

Maar er is goed nieuws voor de jeugd van Oostkamp, want er staat al een opvolger klaar. In het najaar van 2023 plantte het Regionaal Landschap Houtland & Polders in samenwerking met de gemeente Oostkamp een nieuwe klimboom. De kloeke, jonge veldesdoorn is al goed voorzien van lage takken om in te klimmen. De boom heeft nog wat tijd nodig om verder uit te groeien maar over enkele jaren wordt de omheining verwijderd en kan de spelende jeugd opnieuw volop klimmen!

Heb jij leuke foto’s van of met de gepensioneerde trompetboom? Stuur ze dan door naar: communicatie@oostkamp.be

Binnen het PDPO project ‘Houtig Erfgoed Houtland’ bleek dat enkele bomen in het Beukenpark ook bescherming van de wortelzone nodig hadden. Daarom werden die omheind zodat de bodem zich kan herstellen.