Jeugdboekenmaand viert lezen én spelen: nu ook gezelschapsspellen te leen in de bib

Gepubliceerd op maandag 25 mrt 2024 om 09:48 uur

In maart draait alles rond sport en spel in de Oostkampse bibliotheken. Dat is dit jaar namelijk het thema van de Jeugdboekenmaand. Spelen en bewegen zijn goed voor elk kind. De bib van Oostkamp organiseert allerlei activiteiten: volksspelen en reuzegezelschapspelen, mini-spelletjes op een levensgroot schaakdoek, lasershooting in de bib … Met het oog op de leesbevordering, zijn er ook in de scholen activiteiten georganiseerd, zoals een workshop, kleuteryoga en een voorleessessie door een topatleet.

Nieuw in de bib

Naar aanleiding van de Jeugdboekenmaand start Bibliotheek-infopunt met het uitlenen van gezelschapsspelletjes. Deze spelletjes kunnen, net zoals de meeste materialen, voor 4 weken gratis uitgeleend worden. Het uitlenen kan ook tijdens Open+.

De aftrap van deze nieuwe uitleendienst werd gegeven op zaterdag 23 maart. Dan vond een workshop ‘Samen een gezelschapsspel spelen’ plaats. Dit werd deskundig begeleid door leden van vzw tSpelopdewagen.

Aanbod spellen

In het opstartaanbod gezelschapsspellen zitten o.a. een 16-tal SmartGames, een 14-tal memo- en taalspellen, een 8-tal spellen voor tieners en een 12-tal spellen voor alle leeftijden. Je vindt ze in de bib in de Jeugdafdeling in de Japanse tempel.

Wat zijn dat precies SmartGames?

Dit educatief speelgoed draagt bij aan de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Het oplossen van een SmartGame vereist concentratie en logisch denken, waardoor kinderen hun probleemoplossende vaardigheden verbeteren. Bovendien kan het spelen van SmartGames de geheugencapaciteit van kinderen verhogen.

Suggesties welkom

Bij een eerstvolgende aanvulling van de spellencollectie zetten we in op spellen voor volwassenen. Suggesties zijn altijd welkom via bibliotheek@oostkamp.be of telefonisch 050 819 930.

Thema's