Inhuldiging eeuwelingentuin aan OostCampus

Gepubliceerd op vrijdag 19 mei 2023 om 15 uur

Oostkampenaren die hun 100ste verjaardag vieren, worden door gemeente Oostkamp in de bloemetjes gezet. Zij krijgen een fruitboom die wordt aangeplant in de nieuwe eeuwelingentuin, achter het evenementenplein aan OostCampus. Het wordt een ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Oostkamp is niet alleen een warme, maar ook een gezonde gemeente. Jaarlijks vieren gemiddeld 6 bewoners hun 100ste verjaardag. Voor iedere eeuweling plantte de gemeente tot voor kort een boom of struik met een naamplaatje van de jarige erbij. Voor een 100-jarige die in het woonzorgcentrum woont, gebeurde dit op het domein van het woonzorgcentrum zelf. Voor de jarige die nog thuis woont, werd een struik of boom dicht bij de woonst op openbaar domein geplant.

Het werd steeds moeilijker om een geschikte plaats hiervoor te vinden. Omdat de gemeente ook steeds op zoek is naar nieuwe manieren van verbinden en ontmoeten, is er beslist om voor alle100-jarigen, wonend in een woonzorgcentrum of thuis, een fruitboom aan te planten in een eeuwelingentuin. Deze tuin komt op een plaats die toegankelijk is voor iedereen zodat het een ontmoetingsplaats wordt voor jong en oud, waar men kan genieten van de rust en het fruit van de eeuwelingenbomen.

Deze eeuwelingentuin is recent aangelegd in het park achter het evenementenplein aan OostCampus. Er staan momenteel 8 fruitbomen:

  • De vijf eeuwelingenbomen die in De Waarde (Waardamme) stonden, werden overgebracht naar de eeuwelingentuin.
  • Voor elk van de 2 rozenstruiken die op openbaar domein stonden, werd er een fruitboom aangeplant.
  • 1 nieuwe aangeplant.

Zo zal de eeuwelingentuin uitgroeien tot een heuse hoogstamboomgaard van o.a. appel- en perenbomen. Ter gelegenheid van een 105-jarige zal de gemeente een gepersonaliseerde zitbank voorzien in de tuin. In de loop van dit jaar worden ook nog 3 schommels geplaatst, voorzien van een schommelbank.

Op vrijdag 19 mei werd de eeuwelingentuin officieel ingehuldigd. Eenmaal per jaar zal de gemeente een samenkomst in de tuin organiseren met de 100-jarigen van het voorbije jaar en hun familie.