Het Draagbaar Loket is op komst: een innovatieve stap richting inclusieve dienstverlening

Gepubliceerd op maandag 6 mei 2024 om 15:06 uur

Elf lokale besturen (As, Beernem, Brugge, Damme, Destelbergen, Houthalen-Helchteren, Knokke-Heist, Ranst, Zedelgem, Zemst en Oostkamp) hebben in kader van het project Gemeente Zonder Gemeentehuis een project Draagbaar Loket uitgewerkt. Hierdoor kan straks een identiteitskaart aangevraagd en afgeleverd worden buiten de muren van het gemeentehuis. Deze dienstverlening richt zich tot wie door ziekte of andere omstandigheden niet in het gemeentehuis geraakt. Het project is af en de 11 gemeenten kunnen nu zelf aan de slag om dit stap voor stap te implementeren in hun werking.

Het draagbaar loket is een draagbare kit waarmee een medewerker van de stad of gemeente bij burgers aan huis of in een voorziening komt om een eID-kaart aan te vragen of af te leveren. Met een sterke focus op innovatie en transformatie van de gemeentelijke dienstverlening biedt dit initiatief een oplossing voor burgers die zich niet of moeilijk kunnen verplaatsen naar een gemeentehuis. 

De dienstverlening wordt letterlijk tot bij de burger gebracht. Dit initiatief sluit naadloos aan bij de noden van minder mobiele burgers en stelt lokale besturen in staat om diensten aan te bieden zonder fysiek gebonden te zijn aan een gemeentehuis.  

Heel wat zaken in de gemeentelijke dienstverlening kunnen al digitaal aangevraagd of afgehandeld worden. De aanvraag van een eID gaat echter gepaard met zeer strenge voorwaarden op het vlak van veiligheid en herkenning. Dankzij deze draagbare kit kan de medewerker een vingerafdruk en een pasfoto nemen. Ook zit er een ‘signpad’ op het toestel om een handtekening te kunnen plaatsen.  
De aanvraag wordt onmiddellijk verwerkt bij de bevoegde diensten. 

 Het zal nog een tijdje duren voor elke deelnemende gemeente een exemplaar ter beschikking heeft. In de tussentijd bekijkt elke gemeente voor zich hoe deze specifieke dienstverlening ingezet kan worden. Eens de kit ter plaatse is, volgt een lokale testperiode. Elk lokaal bestuur bepaalt zelf wie in aanmerking komt voor deze dienstverlening aan huis of hoe ze het mobiel loket ten volle gaan inzetten op hun grondgebied. 

Met het subsidieprogramma ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ ondersteunt Vlaanderen lokale besturen die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening efficiënter en klantgerichter te maken. Gemeente zonder Gemeentehuis is een project van Vlaamse Veerkracht, het relancebeleid van de Vlaamse Regering dat gefinancierd werd door de Europese Unie via NextGenerationEU. 

In dit kader hebben elf lokale besturen (Brugge, As, Beernem, Damme, Destelbergen, Houthalen-Helchteren, Knokke-Heist, Ranst, Zedelgem, Zemst, Oostkamp) de voorbije jaren de handen ineengeslagen om dit innovatieve project ‘Draagbaar Loket’ uit te werken. 

Jan de Keyser, burgemeester: “Het is mooi te zien hoe innovatie, die zich vaak richt op de meer actieve en digitale bevolking, hier ingezet wordt in functie van een inclusievere samenleving. We gaan deze dienstverlening dan ook maximaal kenbaar maken bij thuiszorgdiensten, woonzorgcentra e.d. zodat we de mensen die het nodig hebben ook effectief kunnen bereiken.”