Het capaciteitstarief: hoe zit dat?

Gepubliceerd op vrijdag 6 jan 2023 om 10:32 uur

Wat is er veranderd?

Het nieuw capaciteitstarief heeft impact op een deel van de elektriciteitsfactuur: de distributienettarieven. In het oude systeem zijn deze volledig gebaseerd op hoeveel kilowattuur elektriciteit je verbruikt.

Sinds januari 2023 wordt die berekening aangepast en worden de distributienettarieven opgesplitst:

 • een deel zal je ze nog steeds op basis van je verbruik betalen,
 • een ander deel (ongeveer 20% van je factuur) betaal je op basis van hoeveel elektriciteit je maximaal tegelijkertijd verbruikt: je piekvermogen.

Hoe werkt het precies?

Voor huishoudens met een digitale meter wordt het capaciteitstarief berekend op basis van het piekvermogen. Daarvoor wordt elke maand gekeken naar het hoogste gemiddelde vermogen per kwartier: de maandpiek (in kilowatt).

Het gemiddelde van je laatste 12 maandpieken is de basis voor het capaciteitstarief. Dat wil je dus zo laag mogelijk houden.

Het gemiddelde piekvermogen is 3,5 tot 4 kW. Voor huishoudens die hier onder blijven zal de eindfactuur verminderen of gelijk blijven tegenover het systeem op basis van verbruik. Voor huishoudens met een piek onder 2,5 kW wordt een ondergrens ingesteld waardoor ze toch gefactureerd worden aan 2,5 kW.

Waar let je best op?

Met een aantal eenvoudige tips kan je er voor zorgen dat het capaciteitstarief voor jou zo voordelig mogelijk uitdraait.

Het belangrijkste uitgangspunt is dat je jouw elektriciteitsverbruik spreidt:

 1. Leer je verbruik en toestellen kennen
  Op mijn.fluvius.be kan je achterhalen wat je maandpieken en kwartiervermogens zijn (in kW). Hou dat een tijdje in de gaten en ontdek welke toestellen en momenten jouw piekverbruik omhoog stuwen.

 2. Spreid je verbruik en vermijd pieken
  Dit is zeker belangrijk voor toestellen met een groot vermogen: een warmtepomp, elektrische warmwaterboiler of een laadpaal voor een elektrische auto draaien best niet tegelijkertijd. Ook bij de andere huishoudelijke toestellen zoals een oven, wasmachine of een elektrisch fornuis spreid je best zoveel mogelijk je verbruik. 

 3. Nieuwe toestellen? Kies slimme!
  Koop je nieuwe elektrische toestellen? Kies dan voor slimme ‘smart grid’ toestellen. Die kan je vaak eenvoudig instellen om het verbruik te spreiden. Door slimme sturing kan je jouw verbruik spreiden en pieken vermijden.

 4. Zonnepanelen
  Pas bovenstaande tips toe en ga daarnaast verbruik zelf maximaal je opgewekte energie tijdens de uren waarop de zon schijnt.

Deze tips zijn vooral belangrijk voor wie al een digitale meter heeft. Als je nog een analoge meter hebt kan je natuurlijk de tips al toepassen zodat je klaar bent voor die digitale meter. Tot die tijd betaal je een vaste vergoeding die gebaseerd is op 2,5 kW en niet op je effectief piekvermogen. Dat kan namelijk enkel gemeten worden met een digitale meter. Daarnaast betaal je ook iets meer distributienettarief per kWh dan gebruikers met een digitale meter. Vandaar dat een digitale meter vaak iets voordeliger is dan een klassieke meter bij het capaciteitstarief.

Maak via de website van de VREG een online simulatie van je kosten op basis van de simulator van de nieuwe nettarieven

Waarom wordt het capaciteitstarief ingevoerd?

In de nabije toekomst gaan we alsmaar meer kiezen voor zonnepanelen, elektrische wagens en warmtepompen. Om het distributienet daarop voor te bereiden werd gekozen voor het capaciteitstarief. Bedoeling is om het elektriciteitsverbruik van alle verbruikers samen zo goed mogelijk te spreiden in de tijd. Het capaciteitstarief moedigt je aan om tijdens de piekmomenten enkel te verbruiken wat echt nodig is. Zo raakt het net niet overbelast.