Huisartsen en apothekers staan klaar om te vaccineren.

Gepubliceerd op vrijdag 15 sep 2023 om 17:50 uur

De woonzorgcentra zijn gestart met hun bewoners te vaccineren tegen het coronavirus. Je zelf ook laten vaccineren? Dat kan binnenkort bij de huisarts of apotheek. Neem de komende weken contact met hen op, om vanaf eind september of begin oktober een afspraak te krijgen. Aanbevolen voor 65+’ers, zwangere vrouwen, personen verzwakt door een gezondheids-of immuniteitsprobleem en mensen met obesitas. Alle info op www.laatjevaccineren.be

De aftrap van het schooljaar werd nog maar net gegeven en traditiegetrouw steken de verkoudheidsklachten al weer de kop op. De verhoogde circulatie van de virussen brengt ook voor vele mensen de kopzorgen rond corona naar boven. “Geen probleem: we staan helemaal klaar om te vaccineren”. zeggen huisartsen en apothekers. 

De herfstvaccinatiecampagne gaat van start en sinds dit jaar wordt COVID ook als een seizoensziekte benaderd.

Omdat sommige mensen meer risico lopen om zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden wordt er dit najaar voor corona en griep een preventieve vaccinatiecampagne uitgerold. Hierbij wordt vaccineren actief aangeraden aan de risicodoelgroep en aangeboden voor wie dit wenst.

Aangezien de COVID-vaccinatie nu volledig door “de Eerste lijn” gebeurt en ook wat bijkomende (logistieke) uitdagingen geeft voor huisartsen of apothekers, zijn zij dus al enkele maanden achter de schermen bezig om zich voor te bereiden om zoveel mogelijk patiënten een COVID- en/of griepprik te kunnen geven.

Wie?

Behoor je tot één van de onderstaande risicogroepen? Dan heb je baat bij een COVID- en griepvacinatie

    • 65-plussers.
    • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar met chronische aandoeningen of een verminderde afweer én de personen die met hen samenwonen.
    • Personen die in een instelling verblijven.
    • Zwangere vrouwen.
    • Alle personen werkzaam in de zorgsector.

Behoor je niet tot één van de risicogroepen maar wil je toch gevaccineerd worden? Spreek je huisarts of huisapotheek aan.

Wanneer?

Je kan je COVID- en griepprik gelijktijdig krijgen in de laatste weken van oktober. Er wordt dan in elke arm een vaccin gezet.

De meeste huisartsen en apothekers in de regio kiezen er echter voor om de vaccinatie van COVID en griep te spreiden, zodat er een nog betere bescherming mogelijk is.

Afhankelijk van de praktijk zal er op regelmatige basis een vaccinatiemoment aangeboden worden tijdens de week of worden er heel gerichte vaccinatiemomenten opgezet in het weekend.

Bij apothekers en huisartsen wordt vooral op afspraak  gewerkt. Maak dus op tijd je afspraak!

Hoe?

COVID-vaccin: Je huisarts of apotheker zorgt voor je COVID-vaccin wanneer je langskomt voor je vaccinatie. 

Je griepvaccin is zoals steeds beschikbaar bij de apotheek, zonder voorschrift voor 50+.

Heb je al een prik gehad, aarzel zeker niet om dit door te geven aan je huisarts en/of huisapotheker, zodat alles correct geregistreerd is. 

Meer info via www.laatjevaccineren.be

Een samenwerking tussen de huisartsen, apothekers en eerstelijnszones. (HABO vzw, de West-Vlaamse apothekersvereniging, ELZ Brugge, ELZ WE 40, ELZ Oostkust)