Herbruikbare IVBO-bekers vanaf 1 augustus beschikbaar

Gepubliceerd op woensdag 10 jul 2024 om 17:15 uur

De wetgeving over herbruikbare bekers is een feit: het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen is verboden vanaf juni 2023. Meer info op de OVAM website. 
Gebruik je als organisator van evenementen momenteel glazen of kleine glazen flessen met statiegeld voor jouw evenementen, dan wijzigt er niets voor jou. Gebruik je daarentegen nog steeds wegwerpbekers in plastic, karton of composteerbaar materiaal, dan gebruik je voortaan beter herbruikbare bekers

Herbruikbare IVBO-bekers kan je vanaf 1 augustus bij IVBO ontlenen. IVBO beschikt over een grote voorraad en biedt verschillende soorten bekers aan. 

De herbruikbare bekers zijn beschikbaar voor gemeentelijke adviesraden, erkende verenigingen, scholen, kinderdagverblijven, buurtfeesten en vzw’s. In totaal zijn er 100.000 bekers uitleenbaar in drie varianten: frisdrank- en bierbekers, wijnbekers en bekers voor warme dranken.

Eventorganisatoren kunnen de herbruikbare IVBO-bekers aanvragen via het digitaal loket van IVBO. 
De aanvraag moet minimaal een week voor het evenement gebeuren. De bekers mogen alleen binnen de deelnemende gemeenten (Beernem, Blankenberge, Damme, De Haan, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke) worden gebruikt. De maximale uitleenperiode is 5 dagen. Tijdens het evenement moeten de bekers worden ingezameld, moet er een waarborg voor de bekers worden ingesteld en moeten de bekers naderhand netjes worden opgeborgen in de meegeleverde IVBO-opbergboxen.