Gratis gft-zakjes bij aankoop van een gft-emmer

Gepubliceerd op donderdag 2 mrt 2023 om 12:30 uur

De laatste sorteeranalyses van de restafvalzak maken het duidelijk: 32% van de restafvalzakken bevat nog steeds organisch afval. Dat is jammer: dit organisch afval gaat naar onze afvalenergiecentrale en verdwijnt dus. Er is nochtans sinds januari 2022 een beter alternatief: de wekelijkse groente-, fruit- en kleine tuinafvalophaling van IVBO (gft).
 
Sinds januari 2022 organiseert IVBO een wekelijkse gft-ophaling. En mét succes: vorig jaar haalde IVBO 3.430 ton keukenafval op. Dat betekent 12,5 kg keukenafval per inwoner dat niet werd verbrand in onze energiecentrale. De gft-zakjes worden immers vergist naar gecertificeerd compost en groene bio-energie. Dus goed voor het milieu.

Op naar meer gft-ophaling

Maar dit getal kan nog beter… Om de gft-ophaling extra te promoten start IVBO in maart 2023 met een grote gft-campagne:

  • In de lente zullen alle inwoners in de IVBO-regio een gratis gft-zak ontvangen in hun brievenbus. Gewoon ... om eens te proberen en zo de stap te zetten om #helemaalmeemetgft te worden.
  • Lente-actie van 1 maart tot 31 mei: bij aankoop van een 30 liter gft-emmer krijg je 10 gratis gft-zakjes van 30 liter er bovenop (waarde: 3 euro). Je kan een gft-emmertje bestellen via de website van IVBO . Deze gft-emmertjes kunnen afgehaald worden op 12 verkooppunten in de IVBO-regio.
  • Broodzakkenactie: bij alle bakkers in de IVBO-regio worden broodzakken uitgedeeld om extra duiding te geven en het belang van de gft-ophalingen aan te tonen.
  • Bedrijven en scholen ontvangen bij een bestelling van een gft-emmer of gft-container ook extra gft-zakjes. 

Gft = goed voor het milieu… en je portemonnee

Elke gebruiker van gft-inzameling kan het beamen: het restafval die in je wekelijks in je restafvalzak gooit slinkt met zienderogen: tot zelf 35%! En aangezien een gft-zak tot 3 keer goedkoper is dan een gewone restafvalzak, is de rekening snel gemaakt.