Het Gentbruggemolenpad geopend. Een nieuw fiets-, wandel- en ruiterpad tussen Papenvijversstraat en Proosdijstraat

Gepubliceerd op woensdag 12 jun 2024 om 09:27 uur

Fietsers, wandelaars en ruiters kunnen voortaan vlot en veilig doorsteken van de Papenvijversstraat naar de Proosdijstraat in Hertsberge. De Vlaamse Landmaatschappij heeft daarvoor een nieuwe wandel- en fietsverbinding aangelegd. Naast dit pad heeft het Agentschap voor Natuur en Bos voor een gloednieuw ruiterpad gezorgd. Natuur en Bos en de VLM dragen zo bij aan het netwerk van zachte verbindingen door bos-, natuur- en landbouwgebieden in het landschapspark Bulskampveld. De gemeente Oostkamp, Natuur en Bos en de VLM hebben samen met buurtbewoners en verenigingen het pad officieel geopend. 

Via de nieuwe paden kunnen wandelaars, fietsers en ruiters voortaan vlotter van de bossen rond Kampveld en Rooiveld in Oostkamp naar het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld in Beernem en naar de Vagevuurbossen in Wingene.

De nieuwe paden werden aangelegd op gronden van Natuur en Bos. Ze sluiten aan op een bestaande weg in steenslag die aftakt van de Papenvijversstraat en naar enkele woningen leidt. Daarna lopen ze parallel met de Rivierbeek in een afwisselend landschap met akkers, weiden en bossen. In de nabije toekomst zal de verbinding opgenomen worden in het wandel- en fietsnetwerk Bulskampveld. De komende jaren voorziet Natuur en Bos nog bijkomend bos in deze omgeving.

Gentbruggemolenpad

Het wandel- en fietspad wordt opgenomen in het tragewegennetwerk. Het pad krijgt de naam Gentbruggemolenpad, naar de molen die hier stond tussen de 15de en de 19de eeuw. De Gentbruggemolen lag aan de noordzijde van de Proosdijstraat, aan de Ringbeek en nabij de hoeve Van Poecke. De molen stond op het grondgebied van de heerlijkheid Gentbrugge bij "Hertsberge capelle". In 1892 werd de molen geraakt door een blikseminslag en brandde hij af.

Het Gentbruggemolenpad is aangelegd in ongebonden porfiersteenslag, zodat water kan infiltreren. Het heeft een breedte van twee meter. De totale kostprijs voor de aanleg van het wandel- en fietspad is 66.000 euro. De werken voor de aanleg van het pad kaderen in het landinrichtingsplan Nieuwenhove-Gruuthuyse, en werden voor 50% betaald met subsidies landinrichting van het Vlaams Gewest. De overige 50% werd gefinancierd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het ruiterpad werd volledig aangelegd en bekostigd door Natuur en Bos.

Plan Gentbruggemolenpad

Respect voor alle wandelaars

Bij het openingsmoment deed buurtbewoonster Bea een warme oproep. Zij heeft een visuele beperking en gaf enkele nuttige tips hoe je als ziende wandelaar, fietser of ruiter mensen met een visuele beperking kunt helpen als je ze kruist of voorbijgaat op een pad:

  • Doe een stapje opzij of minder je snelheid met de fiets
  • Nader een blinde of slechtziende voorzichtig, laat op tijd horen dat je eraan komt
  • Laat je hond niet in de buurt van de voelstok komen om de visueel beperkte wandelaar niet te hinderen
  • Hou afstand van blinde geleide-honden om hen niet af te leiden

Ongeveer 3% van de Belgische bevolking heeft een ernstige visuele beperking. Door extra aandacht te hebben voor deze wandelaars, zorg je ervoor dat ze met meer plezier buiten komen en kunnen genieten van de natuur.