Het wonen van de toekomst wordt anders. Dat kwam al aan bod in de visie Oostkamp 2030 die de gemeente in 2021 afwerkte. Daarin werd onder meer beschreven hoe woonprojecten kunnen tegemoet komen aan de uitdagingen van de toekomst. Met de verkoop van de site Bpost (combinatie van de voormalige gemeentelijke werkplaats en de kantoren van Bpost) wil de gemeente tonen hoe deze toekomstvisie realiteit kan worden, op maat van Oostkamp. Hiervoor kocht de gemeente eerst het stuk van Bpost aan, zodat dit als 1 grote site verkocht kan worden, met heel wat voorwaarden richting de toekomst. Een aantal geselecteerde teams kreeg de kans om een ontwerp uit te werken, dat aansloot bij de visie 2030. Daaruit koos een professionele jury een winnend ontwerp dat conceptueel én financieel aan de vraag van de gemeente voldeed. Eind december 2024 werd de volledige site verkocht aan het winnende project van Atavus, met een ontwerp van bildt. architecten voor een bedrag van 2.660.000 euro. Vanaf nu is dit een privaat project, dat volgens de voorwaarden moet uitgewerkt worden. De aanvraag tot omgevingsvergunning dient uiterlijk binnen de 12 maanden na het verlijden van de akte te worden ingediend bij de bevoegde instanties. Ook wat uitvoeringstermijn betreft, zijn er voorwaarden opgelegd. De start van de werken moet binnen het jaar na het bekomen van de omgevingsvergunning gebeuren en de voorlopige oplevering binnen de 36 maand na de start van de werken.
We weten dat het aantal mensen die alleen wonen zal blijven stijgen. Mensen kiezen ook steeds vaker voor een kleinere woning in het centrum, gecombineerd met duurzamere vervoersmiddelen.
Daaruit volgen een aantal uitdagingen voor wonen in centra:
- Dichter bij elkaar wonen in een kwalitatieve leefomgeving, voor de bewoners én de ruimere buurt.
- Ruimte voor groen en water om ons te wapenen tegen de klimaatverandering.
- Plekjes voor ontmoeting en ontspanning.
- Minder wagens in het straatbeeld, ten voordele van meer kwalitatieve ruimte.
- Nieuwe vormen van (samen)wonen.
- Zoeken naar mogelijkheden om wonen betaalbaar te houden.
Hoe kan een bouwproject hieraan tegemoet komen?
- Spelen met de ‘volumes’ van de bouwblokken: doorsteken en groen zorgen dat de volumes lichter aanvoelen.
- Gemeenschappelijke ruimtes voorzien. Bijvoorbeeld: extra binnenruimtes die een aanvulling kunnen betekenen voor wie klein woont, of een gezamenlijke binnentuin ...
- Zorgen dat er voldoende zicht is op groen. Bijvoorbeeld: groen in de gevels, een binnentuin …
- Aandacht voor architecturale kwaliteit: behouden waardevolle gevels en aandacht voor kwaliteit bij nieuwe.
- Door het gebruik van duurzame materialen en technieken, zo weinig mogelijk verharding aanleggen, ruimte voor waterinsijpeling.
Deze aspecten waren dan ook opgenomen met oog op de aankoop en het ontwerp van de site. Het ging om een mededingingsprocedure met onderhandeling, waar via een wedstrijdformule de kandidaat-kopers een ontwerp en projectplan moesten indienen. Een professionele jury koos het project van bildt. architecten, in opdracht van Atavus. De sterke punten van dit project waren:
- Match met verkoopsvoorwaarden: Het project voldoet goed aan de vooropgestelde verkoopsvoorwaarden, zoals de maximale footprint van de gebouwen, voldoende groenzones en tuinen, en een mix van woontypes.
- Mobiliteit: Er is een uitgewerkt mobiliteitsplan met onder andere een toegang naar de ondergrondse parking, meerdere zachte toegangen, en voldoende fietsenstallingen.
- Klimaatadaptieve buitenruimte en duurzaamheid: Het project integreert een breed scala aan duurzaamheidsaspecten, zoals het gebruik van recycleerbare materialen, CO2-gereduceerd beton, en het hergebruik van regenwater.
- Architectuurkwaliteit: Het ontwerp getuigt van een doordachte aanpak met een hedendaagse, contextuele en tijdloze architectuur. De verschillende gebouwen zijn goed gepositioneerd en vormgegeven, en de tuinmuren bieden een grote meerwaarde.
- Collectiviteit: Het project heeft een sterke focus op collectief wonen, met een uitgewerkte visie voor het gemeenschapsHUYS en een budget voor de basis casco verbouwing en inrichting.
Na de onderhandelingsprocedure werd in december de site verkocht aan Atavus voor de prijs van 2.660.000 euro. Vanaf nu is dit een privaat project van een private projectontwikkelaar. Maar door de specifieke procedure moet het project uitgewerkt worden volgens de door de gemeente opgelegde voorwaarden. De aanvraag tot omgevingsvergunning dient uiterlijk binnen de 12 maanden na het verlijden van de akte te worden ingediend bij de bevoegde instanties. Ook wat uitvoeringstermijn betreft, zijn er voorwaarden opgelegd. De start van de werken moet binnen het jaar na het bekomen van de omgevingsvergunning gebeuren na het bekomen en de voorlopige oplevering binnen de 36 maand na de start van de werken.
Jan de Keyser, burgemeester: “Een toekomstgericht woonproject optrekken, passend op die locatie, is een mooie ambitie, maar niet zo makkelijk te realiseren. De gemeente heeft namelijk slechts een beperkte impact op de woningmarkt. Maar we blijven zoeken naar wat wél kan. We hebben eerst een visie uitgewerkt, samen met specialisten. Zo weten we wat belangrijk is en hoe dit vertaald kan worden in concrete projecten. Wat dit project betreft, hadden we onze eigen oude werkplaats die verkocht kon worden. Door eerst het aandeel van Bpost in de site aan te kopen, konden we dit als een groot geheel in de markt zetten, mét de voorwaarden uit ons masterplan. We tonen zo dat het mogelijk is om te kiezen voor kwaliteit en toekomstgerichte projecten en hopen dat dit inspirerend mag zijn voor andere ontwikkelaars. Dit project is een voorbeeld van hoe visie en daadkracht hand in hand kunnen gaan. Bovendien investeren we de opbrengsten uit deze verkoop rechtstreeks in onze dorpskernen, met als eerstvolgende mijlpaal de renovatie van de kerk van Baliebrugge tot een multifunctionele hub voor school en verenigingsleven. Zo blijven we bouwen aan een toekomst waarin verbinding, leefbaarheid en duurzaamheid centraal staan.”